26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Matka Tereza pomáhá sídlišti z duchovní bídy

29. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007

Minulou sobotu vysvětil kardinál Miloslav Vlk nové duchovní středisko největšího pražského sídliště: Komunitní centrum Matky Terezy. Panelové domy, které vyrostly na Hájích za minulého režimu, patří do rozsáhlého souboru sídlišť Jižní Město. S výstavbou náboženských budov se zde nepočítalo a neměly tu být. To se nyní podařilo změnit. Všem obyvatelům sídliště bude od nynějška centrum sloužit k pořádání kulturních akcí a přednášek, klubovny zaplní matky s dětmi či senioři. Ústřední částí nové budovy je chrám, jenž se stal první církevní stavbou v Česku, nad kterou kalkatská řeholnice drží patronát.
(hav)



Při žehnání oltáře zapálil kardinál Vlk kadidlo a modlil se: „Ať stoupá naše modlitba, Bože, před tvou tvář jako kadidlo, a jako se tento dům naplňuje příjemnou vůní, tak ať tvá církev vydává vůni Kristovu.“ Místní duchovní správce P. Karel Kočí později vysvětlil, proč je centrum zasvěceno Matce Tereze: „Toto místo s ní souvisí. Nejsou tu sice slumy jako v Kalkatě, ale je tady určitá duchovní bída.“



Ministranti pomáhají pražskému arcibiskupovi s umýváním rukou poté, co pomazal oltář nového chrámu olejem – křižmem. Oltář se tak stal viditelným znamením Krista všem, kteří do kostela přijdou. Centrum však nebude sloužit pouze návštěvníkům bohoslužeb. „Chtěli jsme postavit nejen kostel, ale otevřené duchovní centrum,“ vysvětlil kardinál Vlk, který chápe tento nový dům jako záležitost svého srdce.




Jižní Město získalo architektonickou dominantu. Budova vyniká originálním tvarem. „Kruh je výrazem jednoty, setkávání a společenství,“ vysvětluje autorka projektu Vítězslava Rothbauerová. Stavbu financovalo Arcibiskupství pražské, Nadace kardinála Miloslava Vlka, český primas osobně, několik sponzorů a dva miliony vybrala farnost. Náklady se vyšplhaly na 115 milionů korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou