16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mateřská škola slaví 10 let

31. 5. 2022

|
Tisk
|

Před třiceti lety vznikla v jedné z plzeňských mateřských škol úplně první křesťansky zaměřená třída v diecézi. Ta dala po dvaceti letech základ Mateřské škole kardinála Berana. V současné době má čtyři třídy a zájem o ni stále roste.

Vydání: 2022/23 Pavel Konzbul v čele brněnské diecéze, 31.5.2022, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze


„Iniciátorka Ilona Tomanová oslovila biskupa Františka Radkovského a biskupství se stalo zřizovatelem školky nesoucí jméno významného plzeňského rodáka. Úřad městského obvodu Plzeň 1 poskytl bezúplatně na pětadvacet let prostor ve Žlutické ulici,“ vzpomíná ředitelka Petra Mayerová.
Před pěti lety vznikly další dvě třídy v areálu vysokoškolských kolejí v Plzni na Borech, jedna je určená pro děti zaměstnanců Západočeské univerzity. Pro velký zájem pak byla v roce 2020 v kolejních prostorách otevřena další třída.
„Školka začínala s jednou třídou pro 24 dětí. Nyní máme třídy už čtyři s celkem 86 dětmi. Kdyby se našly prostory, uplatnila by se minimálně ještě jedna třída, zájem je totiž obrovský,“ konstatuje Petra Mayerová.
Mateřská škola kardinála Berana je primárně určena pro děti z křesťanských rodin a dvě třídy pro děti zaměstnanců univerzity, přijímá ale i děti z řad široké veřejnosti.
„Dvě třídy máme křesťansky ekumenicky orientované, denně jsou na pořadu modlitby, chvály, křesťanské písně a základy křesťanství. Docházejí k nám kněží a řádové sestry, ale i kazatelé od metodistů nebo z Křesťanského společenství. V tzv. univerzitních třídách křesťanské hodnoty samozřejmě také neopomíjíme, upozorňujeme na to rodiče už u zápisu. Děti vedeme ke komunikaci, ke zdravému řešení problémů a konfliktů, k otevřenosti,“ doplňuje ředitelka.
Ve všech třídách jsou integrovány i děti s postižením. To je případ šestileté Danielky s mozkovou obrnou, pro kterou školka nechala instalovat schodišťovou sedačku. „Velmi nám pomohly příspěvky od dárců z jednotlivých církví i z ÚMO Plzeň 1. Danielka je zatím v kočárku, ale potřebovala by vozíček, a tak děti malují obrázky, které budeme při oslavě výročí naší školky dražit jako příspěvek na vozík. I to je pro děti i rodiče svědectví o Bohu,“ zdůrazňuje Petra Mayerová.
Na oslavu 10. výročí vzniku Mateřské školy kardinála Berana jsou zváni všichni, koho potěší divadélko, kouzelník, jízda vláčkem či na koníkovi – a sice 4. června od 14. 00 hodin na Ranči Šídlovák v Plzni.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou