16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mariánskými poutěmi vrcholí léto

16. 8. 2016

|
Tisk
|

Vydání: 2016/34 Mariánskými poutěmi vrcholí léto, 16.8.2016, Autor: Jiří Gračka

Více než 200 chrámů je v ČR zasvěceno Nanebevzetí Panny Marie. V mnoha z nich tak věřící prožili poutní mši svatou. Svátek vyšel na pondělí, na mnoha místech se ale bohoslužby konaly už v sobotu.

Nejživěji bylo na tradičních mariánských poutních místech – na Velehradě, Svatém Hostýně, v Klokotech u Tábora, Svaté Hoře u Příbrami nebo ve Staré Boleslavi. Některých poutních slavností se jako hlavní celebranti účastnili i čeští a moravští biskupové. Na Velehrad dorazil arcibiskup Jan Graubner, na Svatý Hostýn biskup Josef Hrdlička, do Klokot pak Vlastimil Kročil. Na Velehradě byly kromě slavnostní bohoslužby připraveny především pro děti také ukázky hudby a nástrojů z doby renesance a baroka.

Slavnostní poutě k Panně Marie Klokotské v Táboře se účastnily stovky lidí. „Na poutní místo Klokoty se vždy rád vracím už jenom proto, že je mi mariánská úcta velmi blízká,“ svěřil se biskup Vlastimil Kročil. „Toto místo znám ještě z doby, kdy jsem byl táborským vikářem. Klokoty patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst v diecézi a je místem, kde je v rámci Roku milosrdenství pro poutníky otevřena Svatá brána,“ dodal biskup, kterého po mši čekala odpolední beseda s farníky a poutníky.

V Kyjově uvítali vzácnou sochu

Mimořádnou událostí se letos stala pouť v Kyjově, kde mezi sebou věřící uvítali vzácného hosta – sochu Panny Marie Vinařské. Umělecké dílo, které od roku 1500 postupně zdobilo dva místní kostely, se do města vrátilo po desetiletích, kdy bylo uloženo v depozitářích. Nyní se věřící rozhodli, že socha Panny Marie, držící v jedné ruce Ježíška a ve druhé hrozen, bude restaurována a poté trvalé umístěna v kostele.

„Je to návrat části místní duchovní tradice, kdy si uvědomujeme, že před touto Madonou přinášelo mnoho generací našich předků své díky, ale i prosby, starosti a bolesti,“ uvedl kyjovský farář P. Vladimír Mrázek a dodal: „Doufám, že i naše generace bude před ní s touhou volat k Bohu.“

Po nedělní slavnosti byla mariánská socha předána restaurátorům k podrobnému průzkumu. Samotné restaurování by mělo trvat zhruba rok a poté se „Vinařská madona“ do Kyjova, který si letos připomíná 890 let od první písemné zmínky, vrátí natrvalo. „Maria vždy vede k Ježíši, a tak snad i pohled na naši Kyjovskou madonu bude pro každého výzvou ‚Běž ke Kristu!‘,“ uzavřel P. Mrázek.

Velké poutě se ale konaly i v zahraničí. V pondělí 15. srpna se zhruba 25 tisíc poutníků setkalo v Lurdech na jihozápadě Francie, aby se modlili za svou zemi. Vzhledem k teroristickým útokům, kterým v poslední době čelila, se pouť konala za mimořádných bezpečnostních opatření. Na poutníky dohlíželo na 500 policistů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou