26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mariánskou poutní cestou do velehradské baziliky

2. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/27 Velehradské dvojčíslo, 2.7.2007

Poutníky letos na Velehradě čeká novinka. Ze Starého Města u Uherského Hradiště se mohou do srdce Velehradu, k bazilice, vypravit po nové poutní cestě. V rozjímání a modlitbě je povedou jednotlivá růžencová zastavení. Mariánskou poutní cestu bude trvale zdobit dvacet reliéfů, které navrhl Milivoj Husák a z božanovského pískovce vytesal Josef Kozel (viz snímky). Na dvoumetrovém dříku stojí kvádry s vyobrazením a textem.

Poutní cesta je dlouhá asi čtyři kilometry. „V krajině částečně kopíruje původní poutní cestu (viz snímek na str. 5), zrušenou v době komunistické totality. Myšlenka na její zbudování se objevila po návštěvě papeže Jana Pavla II. na Velehradě,“ vysvětluje Petr Hudec, jednatel Matice velehradské, která za tímto dílem stojí.
Čtenáři se na tuto pouť mohou pomyslně vypravit už nyní...

Radostný růženec
kterého jsi z Ducha Svatého počala
se kterým jsi Alžbětu navštívila
kterého jsi v Betlémě porodila
kterého jsi v chrámě obětovala
kterého jsi v chrámě nalezla


První zastavení – úvodní kamenný blok a pak tajemství radostného růžence – stojí hned za staroměstskou železniční tratí. Cesta se vine údolní nivou říčky Salašky, zahýbá vlevo do volného prostoru polí a luk. Jednotlivá „zastavení“ jsou od sebe vzdálena asi 200 metrů a když má poutník před sebou rovný úsek cesty, vidí jich několik najednou.

Růženec světla
který byl pokřtěn v Jordánu
který zjevil v Káně svou božskou moc
který hlásal Boží království a vyzýval k pokání
který na hoře proměnění zjevil svou slávu
který ustanovil eucharistii


Pískovcové reliéfy svým tvarem upomínají na tradici božích muk, známých z krajiny po celém Česku. „Poutníky možná napadne, jestli by se o zastavení neměli bát. Vandalů je všude dost. Odborníci ale mysleli i na to: každý kvádr je pokrytý speciální látkou, která umožní snadné odstranění graffiti,“ ubezpečuje jednatel velehradské Matice.
S budováním zastavení se začalo před dvěma lety. Některá mají i své sponzory, jejichž jméno je vytesáno na boku reliéfu. „Když za posledním zastavením bolestného růžence překročíme Salašku, mineme další rybníčky a vyjdeme do luk. Tady na nás čeká nádherná scenérie: hledíme přímo na střed siluety velehradské baziliky,“ upozorňuje Petr Hudec.

Bolestný růženec
který se pro nás krví potil
který byl pro nás bičován
který byl pro nás trním korunován
který pro nás nesl těžký kříž
který byl pro nás ukřižován


„Novou poutnickou cestu na Velehrad moc vítám. Dnes jsme často zvyklí přijet až ke kostelu, ale jsem přesvědčený, že plody našich poutí budou větší, když se na poutní vrchol dokážeme připravit tichým rozjímáním růžencových tajemství. Děkuji všem, kteří přispějí k jejich vybudování a vydání výmluvného svědectví o naší době i dalším generacím,“ vzkazuje arcibiskup Jan Graubner všem poutníkům, kteří se na novou poutní cestu letos prvně vypraví.
Skládačka o poutní cestě bude na Velehradě k dispozici ve stánku Matice velehradské před bazilikou a bude se rozdávat na Večeru lidí dobré vůle 4. července. V bazilice je také k vidění maketa této cesty.
ZITA CHALUPOVÁ

Slavný růženec
který z mrtvých vstal
který na nebe vstoupil
který Ducha Svatého seslal
který tě, Panno, do nebe vzal
který tě v nebi korunoval


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou