26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Maria – žena a matka

6. 5. 2013

|
Tisk
|

Jedna z podob mateřství. Ilustrační snímek Vojtěch Vlk

Vydání: 2013/19 Biskupství žádají o lesy i pole, 6.5.2013, Autor: Renáta Holčáková-Masto

Téma: Svátek matek

Pokud nejsme znalci poměrů v Izraeli v době Ježíšově, nedovedeme si asi nijak přesně představit všechny okolnosti života běžné izraelské rodiny či domácnosti. 

Přesto víme, že úkoly matek jsou v mnohém po celé věky stejné – denní starosti, mnohdy stále se opakující, naplněné více nebo méně láskou. A také starosti a snaha porozumět tomu, co se děje v nitru ostatních členů rodiny. Evangelia nám nedávají o všedním životě v nazaretské domácnosti žádné podrobné informace. Spíš nás ujišťují o obyčejnosti života v neobyčejných okolnostech, jejichž smysl se jen postupně odhaluje.

Že se Syn Boží Ježíš stal člověkem „nám podobným ve všem kromě hříchu“ znamená, že jeho matka Maria se musela osvědčit ve dvojí úloze. Jednak jako žena a matka, která zastane vše, co tato role pro život rodiny žádá. Nikde nečteme, že se slétli andělé a starali se o nazaretskou domácnost, zatímco by se Panna Maria věnovala třeba rozjímání. A jednak se musela osvědčit jako matka vtěleného Syna Božího, která měla uvěřit tomu, co jí bylo zvěstováno andělem, a tomu, co postupně poznávala z jednání svého dospívajícího a dospělého syna. Pokud nepřisuzujeme Panně Marii schopnosti, které má jen Pán Bůh, totiž vševědoucnost a všemohoucnost, je zřejmé, že to byly úkoly velmi náročné.

Dnes známe celý životní příběh Pána Ježíše ze zpětného pohledu. Víme, jak probíhal, víme nejen o kříži, ale i o vzkříšení. Panna Maria, jako bezpochyby milující matka, ale poznávala cestu svého Syna postupně, krok za krokem. A tak byla – jako každá matka – vystavována nejen denním starostem, ale i hlubokým otázkám, kam cesta jejího Syna povede. Jak to vše bude vypadat a jak vše dopadne. Nesporně musela vidět nejen jeho slávu a nadšenou pozornost, kterou vzbuzoval, ale také nevoli, odpor a úklady mnohých. A nemohla zde aktivně působit. Jako žena nemohla v té době v Izraeli nijak zasahovat do veřejných věcí. Musela vystačit s osobní statečností a osobní vírou. Tak jako ostatně každá matka, která miluje své potomky a nechá je vyrůst do jejich dospělosti, poznává jejich životní směřování a neformuje je pouze podle své, byť nejlepší, představy.

Oceňovat Mariinu víru a věrnost v celém jejím životě a vidět v ní pro nás inspiraci a posilu můžeme zřejmě tehdy, když domyslíme a doceníme její pozemskou životní cestu. Je jistě dobré uctívat Pannu Marii jako Nanebevzatou, jako Královnu andělů, jako ženu sluncem oděnou… Ale při tom všem není možné zapomenout, že prožila zcela reálný život ženy ve své zemi a ve své době, což nebylo nic zvlášť povznášejícího. A že musela osvědčovat velkou víru ve smyslu toho, co se s jejím Synem a jeho okolím děje, když nemohla dopředu vědět, jak vše dopadne.

Nejde tedy o to, oslabovat Mariinu velikost, kterou světci a celá církev oslavují. Je ale užitečné ke všem těmto slavnostním slovům jaksi „připočíst“ její pozemský život se všemi nároky a těžkostmi – a se vší neobyčejnou vírou v obyčejných okolnostech, kterou musela osvědčovat. Zkrátka vidět velikost prosté, Bohu oddané a přes všechny zkoušky věřící ženy v reálném životě té doby. Pokud se to člověku podaří, uvidí Mariinu velikost snad ještě zřetelněji a věrohodněji, než ji zná z některých oslavných písní a básní, natož z nekvalitních a nevkusných soch a sošek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou