16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Máme vnášet Boha do světa

21. 8. 2018

|
Tisk
|

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner oslaví 29. srpna sedmdesátiny. Při příležitosti jubilea jsme jej pozvali k rozhovoru nejen o jeho dvacet osm let trvající biskupské službě.

Vydání: 2018/34 Strahovský klášter s novým opatem, 21.8.2018, Autor: Jiří Macháně


 
Měl jsem štěstí. Narodil jsem se do dobré věřící rodiny. V padesátých letech nám odvedli tátu na vojnu k pomocným technickým praporům a vystěhovali nás z našeho domu do výminku u jednoho sedláka. Máma zůstala s pěti dětmi sama – nebylo to pro ni snadné, ale naši domácí byli velmi hodní lidé. Jako dítě jsem často marodil, takže mě netáhl sport, ale třeba sbírání známek a později ministrování, pak i vedení ministrantů.
V době střední školy jsem udělal mimořádnou zkušenost se společenstvím mladých věřících. Tehdy dostal můj vztah k církvi nový rozměr, poznal jsem své povolání a nadšení pro Krista pak vedlo k rozhodnutí pro kněžství, o kterém jsem uvažoval vlastně už jako malý kluk.
Do mozaiky mého obrazu kněžství jich přispěla celá řada. V dětství to byl domácí pan farář a několik kněží důchodců, jimž jsem ministroval. Později různí řeholníci bez státního souhlasu, které jsem navštěvoval. V semináři pak spirituál P. Antonín Šuránek. Nejvíc ale asi P. Karel Pilík, který mě duchovně vedl řadu let i jako kněze. Nemohu také vynechat sv. Jana Boska, který mi byl blízký jako křestní patron a jehož životopis mi ukazoval mimořádný kněžský vzor.
Výsměch kvůli víře jsem zažíval už od dětství, tak mi ani nepřipadalo jako něco zvláštního, když mě přijali na střední školu s tím, že mě do maturity odnaučí chodit do kostela. Nebo nutnost jít ještě před seminářem pracovat jako dělník do fabriky, abych si opatřil dělnický původ. Na vojně nařídili dokonce zvláštní prověrku u našeho útvaru, aby mi odebrali odznak vzorného vojáka, protože jeho udělení knězi bylo považováno za skandální. Mohl bych vyprávět mnoho historek. Jsem rád, že odmala jsem byl veden k tomu, že kříž ke křesťanství patří. I když jsem nebyl žádný hrdina, zakusil jsem, jak přijatý kříž spojuje s Kristem a upevňuje víru i charakter. Prostě bolestem je třeba dát správné jméno a přijmout je jako účast na kříži. Později jsem četl u sv. Ignáce Antiochijského: Kristův život je v nás jen tehdy, jsme-li ochotni trpět a zemřít jako on.
Spiritualita Hnutí fokoláre mě učila vytvářet společenství a nechat se vychovávat Božím slovem. Tam jsem zakusil, že formace nikdy nekončí, že se učíme od Ježíše stále a jdeme za ním společně.
Začátečnické obavy téměř ze všeho. Ale na začátku jsme na to byli jako kaplani hned dva. Teorie ze školy nikdy pro praxi nestačí. Když je člověk hozený do vody, ale má přitom možnost konzultací a přátelského povzbuzení, je to příležitost k růstu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou