16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Májová i se svatým Josefem

4. 5. 2021

|
Tisk
|

České a moravské farnosti i poutní místa organizují tradiční májové pobožnosti. Nově také reagují na výzvu papeže Františka a připojují se k růžencové celosvětové štafetě.

Vydání: 2021/19 Májová i se svatým Josefem, 4.5.2021



Na přání Svatého otce probíhá letos v květnu „maraton“ modlitby růžence s prosbou za ukončení pandemie. Předseda ČBK Jan Graubner vybízí poutní místa u nás, aby se také připojila. Lidé jsou zváni, aby se modlili za obnovu společenského života, práce a dalších činností, které se během pandemie pozastavily. „Tato společná výzva má vytvořit řetěz stálé prosby rozdělený podle poledníků celého světa, aby na přímluvu Panny Marie od celé církve nepřetržitě stoupal k Otci,“ uvádí v prohlášení arcibiskup Graubner. Na každý den připadá společný úmysl modlitby, najít ho lze na webu cirkev.cz. Iniciativa je inspirována biblickým citátem: „Církevní obec se naléhavě modlila k Bohu“ (srov. Sk 12,5).
Přidat se k papeži
„Modlitba růžence, i za ústup pandemie (přenášená online), je na Svatém Hostýně už tradicí a rádi se přidáme k úmyslům papeže Františka,“ reaguje nový duchovní správce poutního místa P. Ladislav Nosek SJ. Dále se třeba v chrudimské farnosti připojí do růžencové štafety postupně třicet domácností, farníci se registrují na webu. V neděli 16. května se vydají také na poutní růžencovou cestu. „Maraton“ modliteb zakončí 31. května na svátek Navštívení Panny Marie mší svatou a májovou pobožností v chrudimském kostele Nanebevzetí Panny Marie.
Májové pobožnosti jsou na mnoha místech tradiční modlitební aktivitou. Například v olomoucké arcidiecézi se konají ve většině farností, mnohde i denně – ve spojení se mší svatou, nebo samostatně. Letos je věřící budou prožívat také v úvahách nad životem a dílem Antonína Cyrila Stojana, který byl právě před 100 lety jmenován olomouckým arcibiskupem. Elektronickou brožuru s jeho životopisem rozděleným do čtení na jednotlivé dny si zájemci mohou stáhnout z webu arcibiskupství. Text vychází ze Stojanova životopisu od teologa a jeho současníka Františka Cinka. Vedle životopisných údajů obsahuje i vzpomínky pamětníků nebo citace Stojanových zápisků.
Na řadě míst budou lidé při pobožnostech pamatovat také na dalšího „oslavence“ roku. „Májový měsíc budeme prožívat s Pannou Marií a se svatým Josefem v rámci Roku sv. Josefa, který vyhlásil papež František,“ upozornil své farníky třeba P. František Eliáš ze Zvole u Zábřehu. Jako průvodce třicetidenní pobožností k Ježíšovu pěstounovi nabídl lidem i brožuru a ke společné modlitbě se budou scházet v kostele každý den.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou