26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Maják – světlo na cestě životem

20. 10. 2015

|
Tisk
|

„V Havířově máme i letos na podzim velkou radost: v novém školním roce navazujeme na vše dobré, co se nám v minulosti na Majáku s dětmi dařilo.

Vydání: 2015/43 Brno hostilo eucharistický kongres, 20.10.2015

Příloha: Církevní středisko volného času sv. Jana Boska v Havířově

Že nevíte, co Maják je? Podobně jako svítilna na pobřeží upozorňuje proplouvající lodi na útesy a úskalí při plavbě, snaží se ukazovat cestu volnočasový klub Maják v sociálně vyloučené lokalitě Havířov-Šumbark 3,“ vysvětluje pedagožka Kateřina Hoňková. Klub doslova „praská ve švech“. Nabízí dětem a mládeži mnoho volnočasových aktivit a denní program, který připravuje mladý tým pedagogů. „Naším primárním cílem je nabídnout dětem a mladým lidem z této lokality prostor, kde by se mohli scházet, trávit volný čas a nalézt pomoc při řešení svých problémů,“ říká Kateřina Hoňková.
Vzhledem k tomu, že zařízení navštěvují převážně romské děti, snaží se tu rozvíjet jejich kulturu a identitu specifickými kroužky zaměřenými na romský tanec, hudbu a zpěv. V širší nabídce kroužků mají děti a mládež možnost využít svou kreativitu a přirozené pohybové nadání.
„Právě kroužky jsou místem, kde se účastníci mohou učit pravidelnosti, trpělivosti, řádu a smyslu pro fair play. Osvojení dovedností a návyků se jim hodí i v běžném životě v současnosti i budoucnosti. Často jezdíváme s dětmi na sportovní a kulturní akce a přehlídky. V době jejich školního volna pořádáme rovněž vícedenní tábory a ,pobytovky‘ ,“ doplňuje pedagog Jan Jargus.
Za velmi důležité považují v Majáku každodenní doučování a zahájení dne písničkou a modlitbou. Forma doučování záleží na jednotlivém pedagogovi, každý má svá pravidla a styl procvičování. Někteří se věnují převážně čtení, psaní, počítání, zatímco jiní se snaží doučit úkony běžné denní potřeby. K nim patří například poznávání hodin, režim dne a orientace v kalendářním roce. Málokteré děti přijdou s úkolem do školy, se kterým chtějí pomoct. Většinou se pedagog s dítkem domluví na procvičované látce a s různými pomůckami nebo s připravenými pracovními listy se věnují dané problematice. „Nejnáročnější je ovšem žáka zaujmout, aby se celou dobu soustředil a doučování bylo efektivní. Děti neustále odbíhají od práce, chtějí si hrát, a tak pedagogové mají co dělat,“ popisuje každodenní praxi Kateřina Hoňková. Někdy stačí připravit originální pomůcku, jindy nezaberou ani výukové programy na počítačích. Každý den je jiný a pedagog musí být neustále pohotový a kreativní.
Novinkou a hitem nového školního roku by se měla stát maringotka na zahradě. Vnitřní prostory Majáku jsou již nedostačující pro velký počet zájemců navštěvujících klub. Bude to vlastně klubovna, kde budou probíhat převážně kreativní aktivity, např. kroužek šikovné ruce, který dětem pomáhá zvýšit manuální zručnost, seznamuje je s pracovními nástroji, děti zde zkoušejí vyřezávat ze dřeva, učí se správně zacházet s nůžkami a lepidlem,tvoří výrobky z papíru, z balzy a z dalších materiálů. Přináší jim radost, že si vytvářejí něco vlastníma rukama a mohou si výrobek odnést domů. Zatím tyto aktivity neměly vlastní prostor, což někdy způsobovalo těžkosti.
„Trvalý zájem o Maják nám ukazuje, že takto nastavený systém děti berou a dá se na něm stavět a rozvíjet ho dál,“ uzavírá Jan Jargus.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou