26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Madonu obdivovali lidé na Výstavišti

24. 1. 2017

|
Tisk
|

Stánek církevní turistiky na veletrhu Regiontour 2017 zdobila socha dívenky se sepjatýma rukama, kopie gotické Madony z Vranova.

Vydání: 2017/4 Přísaha na dvě Bible, 24.1.2017, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


„Každý rok nabízíme v naší expozici nějaký ústřední symbol, který přitáhne pozornost a otevře srdce kolemjdoucích,“ říká Zlata Keprtová, která má na brněnském biskupství na starosti právě církevní turistiku. „Na Vranov u Brna, kde je i krásná příroda, přichází každý rok tisíce lidí. I když ne všichni hledají Boha, je dobrým zvykem zastavit se v poutním chrámě a alespoň pohledem pozdravit milostnou sochu z hlavního oltáře. Tady na Výstavišti ji mohli všichni vidět poprvé úplně zblízka. Před chvílí se mě ptala jedna žena: ‚Proč této Marii chybí děťátko?‘ Odpověděla jsem, že vranovský kostel je zasvěcený Narození Panny Marie, a tak Madona je zde ještě sama dítětem. A pak jsme si chvíli vyprávěly o dětech i o Bohu,“ dodává Zlata Keprtová zážitek z turistického veletrhu, který proběhl minulý týden.
„Také nevěřící turisté chtějí poznat křesťanské kořeny, tedy to, z čeho vyrůstá naše kultura,“ uvedl na setkání s novináři brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Konstatoval, že jen v brněnské diecézi se nachází na osm desítek poutních míst, z toho téměř polovina je mariánských.
Církevní stánek prezentoval pestrý výběr českých a moravských poutních míst, kostelů, klášterů a dalších duchovních zajímavostí, často i s možností ubytování. Zvláštní místo ve veletržní expozici měly pražská arcidiecéze, biskupství litoměřické, českobudějovické a ostravsko-opavské. Ostravané sem poprvé přivedli také zástupce sousední diecéze se sídlem v Opoli, kteří zvali české návštěvníky do památných míst polského Slezska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou