16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Má se katolík míchat do politiky?

27. 8. 2019

|
Tisk
|

„Častokrát jsme slyšeli, že dobrý katolík se nemíchá do politiky,“ říká papež František a dodává: „To však není pravda a není to dobrá cesta. Dobrý katolík se míchá do politiky a vnáší do ní to nejlepší ze sebe sama.“

Vydání: 2019/35 Církevní školy lákají, 27.8.2019, Autor: Jiří Macháně


Proto si i Katolický týdeník všímá politického dění, i když to někteří čtenáři nesou s nelibostí. Mají za to, že toto téma do novin nepatří. Církev však učí a poslední papežové stále připomínají, že křesťan má mít účast a podíl na společném dobru i na veřejném dění.
Už sociální učení církve vybízí věřící k zájmu o „polis“, o věci veřejné a k následné angažovanosti. Před téměř sto třiceti lety papež Lev XIII. v encyklice Rerum novarum dokonce vyzval k zakládání křesťanských politických stran a svépomocných organizací. Tehdy měly pomoci čelit zejména sociální nespravedlnosti, jak připomíná text Karla Pučelíka na protější straně. Na tento „zakládající dokument“ sociálního učení církve se také v anketě odvolávají některé oslovené osobnosti, jejichž odpovědi mají být pro čtenáře inspirací zda, proč a jak se má křesťan do veřejného dění zapojit.
To se mě netýká?
Podíl křesťanů na politice opakovaně připomíná i papež František. „Nikdo z nás nemůže prohlásit: ‚To se mne netýká, protože vládnou ti druzí.‘ Nikoli, jsem zodpovědný za jejich vládu a musím se co nejvíce vynasnažit, aby vládli dobře.“ Mám se také účastnit politického života, nakolik je to pro mne možné. „Podle sociální nauky církve je politika jednou z nejvyšších forem milosrdné lásky, protože je to služba obecnému dobru. Nemohu si tedy nad ní umýt ruce. Každý z nás jí musí něco věnovat,“ řekl Svatý otec ve své promluvě v domě sv. Marty už před šesti lety.
Papež tehdy zdůraznil, že je nutné přijít s vlastní aktivitou. O své praktické zkušenosti, jak a proč se angažovat, vypovídá v rozhovoru student teologie Benjamin Roll, který je jedním ze zakladatelů iniciativy Milion chvilek pro demokracii, jež stojí za letošními masovými demonstracemi v Česku.
Modlete se za ty, kdo mají moc
Zapojení do společenského dění se tedy očekává od každého křesťana z podstaty jeho povolání být ve službě bližním a v úsilí o obecné dobro. Možná se ke konkrétním činům necítíme dost silní nebo si zkrátka nevíme rady, jak přispět svou trochou do mlýna. Výzvu apoštola Pavla, jak na to, nám připomíná opět papež František: „Co nejlepšího můžeme vládcům nabídnout? Modlitbu! Tedy to, co uvádí sv. Pavel: ‚Modlete se za všecky lidi, za krále a všechny, kdo mají moc.‘ Křesťan, který se nemodlí za své vládce, není dobrý křesťan. Řeknete: Jak se mám modlit za tohoto člověka, s nímž to není v pořádku? Modli se za něj, aby se obrátil! Ale modli se! To ti neříkám já, ale svatý Pavel. Je to Boží slovo,“ uzavírá Svatý otec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou