26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Londýn je nyní ve střehu

18. 7. 2005

|
Tisk
|

Krátce po útoku v londýnské městské hromadné dopravě ze 7. července proudily stovky lidí na místní radnici, aby podepsaly kondolenční knihu obětem. Na nábřeží řeky Temže byl otevřen improvizovaný pamětní park. Zároveň se začalo hovořit o tom, že v Londýně vyroste památník obětem teroristického útoku. V řadě londýnských kostelů byly slouženy mše za oběti...

Vydání: 2005/30 Automobilismus, 18.7.2005, Autor: podle agentur

V Británii byl po atentátech vyhlášen „vážný-konkrétní“ stupeň ohrožení. Tato úroveň ohrožení ještě na ostrovech nikdy nebyla vyhlášena, a to ani po útocích z 11. září 2001 nebo atentátech v Madridu z loňského března. Sebemenší podezření budí poplach, balíčky či odložené tašky vyvolávají hrůzu... Šéf Scotland Yardu uvedl, že je pravděpodobný další podobný útok. O tom prý není pochyb, otázkou je pouze kdy.

Útoky proti cestujícím společně odsoudili také nejvyšší představitelé náboženských komunit ve Velké Británii. V Lambeth Palace, který je oficiální rezidencí anglikánského primase, podepsali dokument proti násilí arcibiskup z Canterbury Rowan Williams, šéf rady mešit a islámských představitelů šejk Zaki Badáví, vrchní rabín Jonathan Sachs, David Coffey ze Svobodné církve a katolický westminsterský arcibiskup kardinál Cormac Murphy O´Connor. „Shromáždili jsme se, abychom dali najevo společný závazek zvítězit nad pohromou terorismu, která v předchozích dnech tak ničivým způsobem postihla Londýn,“ řekl šejk Badáví a zdůraznil, že v době krize jsou vztahy mezi různými náboženstvími ještě silnější než obvykle.  

Muslimská rada Británie uvádí, že po výbuších dostala zhruba 30 000 nenávistných e-mailů, vzkazů a telefonátů. Jen během čtvrtku a pátku zaznamenala policie po celé zemi na 70 útoků proti muslimům. „Musejí žít s vědomím, že jsou většinovým britským obyvatelstvem automaticky přiřazováni k okruhu možných pachatelů,“ napsala agentura ČTK a jako příklad uvedla, že v londýnském metru nyní kolem arabsky vyhlížejících lidí často zůstává prázdné místo. „Ti, kteří stojí za těmito ukrutnostmi, nejsou jen nepřáteli lidstva. Jsou také nepřáteli islámu a muslimů,“ odsoudil čtvrteční útoky generální tajemník muslimské rady sir Ikbal Sakrání. Podle zpráv deníku Independent on Sunday chtějí dokonce čelní islámští učenci vyhlásit proti teroristům fatvu (klatbu), a vyloučit je tak ze společenství souvěrců.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou