23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Litomyšl se připravuje na dny baroka

13. 7. 2021

|
Tisk
|

Unikátní duchovně-kulturní festival Litomyšlské dny barokní tradice se letos v Litomyšli a nejbližším okolí uskuteční 15.–22. srpna.

Vydání: 2021/29 Velehradské oslavy pro oběti i hrdiny, 13.7.2021, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


Šestým ročníkem této kulturní akce bude prostupovat hudba přelomu renesance a baroka v atraktivních prostorech, mezi něž se vůbec poprvé zařadí i unikátní zámecké divadlo z 2. poloviny 18. století. „Festival se připojí k připomínce
500 let renesance ve východních Čechách organizované Pardubickým krajem. V neděli 15. srpna zazní při zahajovací bohoslužbě, sloužené titulárním litomyšlským biskupem Pavlem Konzbulem, skladba Missa Quinis Vocibus od Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Po bohoslužbě, v rámci slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, projde procesí městem za barokní pobožností u mariánského sloupu na Smetanově náměstí,“ přiblížil zahájení festivalu jeho autor a dramaturg Vít Večeře, podle něhož bude vrcholem letošního ročníku provedení Monteverdiho dramatického scénického díla Il Ballo delle Ingrate v zámeckém divadélku, kde se kulturní programy obvykle nekonávají.
„Součástí programu bude i mše svatá v mimořádné formě římského ritu, která za tónů skladby Messa a Quattro Voci da Cappella C. Monteverdiho připomene, jak bohoslužba vypadala v době baroka. Stejně významný bude i komorní koncert s názvem Musica seducente, na kterém v podání slovenského souboru Ensemle Thesaurus Musicum zaznějí skladby Thomase Campiona, Jeana-Baptisty Besarda,“ přiblížil další stěžejní program Vít Večeře. Tak jako v minulých ročnících budou důležitou součástí festivalu přednášky, přestože svým obsahem odborné, svou formou však určené pro širokou veřejnost. O náboženských slavnostech a rituálech v barokních Čechách tak promluví přední český odborník na barokní zbožnost Jiří Mikulec z Akademie věd ČR. Ve spolupráci s protestantskými církvemi v Litomyšli je připravena přednáška o švédském obléhání Prahy, které se ujme Petr Jan Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví. Návštěvníci se však mohou těšit i na teoreticko-praktickou besedu s Ivanem Kopáčikem, restaurátorem a knihařem. Tématem bude výzdoba barokních knižních vazeb s praktickou ukázkou tvorby slepotisku.
Za hranice Litomyšle pak bude směřovat program v kostele sv. Mikuláše v Čisté, který bude věnován barokním zvonařům a prohlídce věže s novou replikou jednoho z největších barokních zvonů u nás. Akci pořádá Římskokatolická farnost Litomyšl ve spolupráci s Městskou galerií Litomyšl, Státním zámkem Litomyšl a místními křesťanskými církvemi.
Vstupné na všechny akce, mimo program v zámeckém divadle, je zdarma. Více informací o jednotlivých programech na www.baroknilitomysl.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou