26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Litoměřický hospic vítá dobrovolníky

27. 9. 2021

|
Tisk
|

Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích posílí další skupina dobrovolníků.

Vydání: 2021/40 Svatováclavská bazilika v novém, 27.9.2021, Autor: Karel Pučelík

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze



Zájemci před nástupem do služby museli nejdříve dokončit půlroční výcvik, který se zde koná pravidelně každý rok. Jako lektoři se zájemcům věnovali členové hospicového týmu – zdravotní sestra, pečovatel nebo lékař, v sebezkušenostní části zase byli konfrontováni s vlastními pocity a emocemi, které mohou být spojeny s tématem odcházení a umírání.
Dobrovolníci si za poslední léta vybudovali v litoměřickém hospici pevnou pozici a jejich pomoci si váží i vedení. „Dobrovolníci pomáhají při péči o pacienty, doprovázejí je, zajišťují volnočasové aktivity, někteří působí i v domácím hospici. Pomáhají také při organizaci jednorázových akcí, jako je právě Běh pro hospic nebo Aukce. Další pomáhají v obchodě Bona Fide. Výcvik je pak určen těm, kteří chtějí pomáhat v přímé péči o pacienty,“ vysvětluje mluvčí hospice Zuzana Legnerová.
Důležití členové týmu
Možnost pomáhat klientům i atmosféru v hospici si pochvalují i dobrovolníci. „Dobrovolnictví v hospici je úžasná záležitost. Učím se mnoho důležitých drobností, které mi jsou v běžném životě velkým přínosem.
Komunikace s personálem a doktory jsou naprosto skvělé, a proto s pacienty můžeme podnikat výlety, cesty na výstavy a také cesty do cukráren na kávu či zmrzlinu. Necítím se jako dobrovolnice, ale jako člověk, který je brán jako součást kolektivu, a je mi tam díky vstřícnosti všech moc dobře. Odměna za příjemně strávené odpoledne jsou úsměvy pacientů, na které hodně často vzpomínám,“ popisuje dobrovolnice Lenka.
S tím souhlasí i její kolegyně Šárka. „Personál je vstřícný, nešetří úsměvy, přestože je jejich práce těžká a fyzicky náročná. Jako dobrovolník se tu cítím platně a vítaně, je o nás dobrovolníky postaráno po všech strankách,“ dodává.
I letos se konala na podporu hospice benefiční aukce, při které umělci v dražbě nabízeli svá díla, fotografie a zážitky. V rámci moderovaného večera se podařilo vybrat přes 230 tisíc korun. „Výtěžek z aukce použijeme na rekonstrukci rozlučkové místnosti. Rádi bychom tomuto prostoru pro důstojné rozloučení vtiskli novou podobu s prvky světla jako symbolem naděje,“ uvádí Legnerová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou