16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidovci se chtějí vrátit k eticky spornému zákonu

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008, Autor: Jiří Macháně

V rámci zdravotnické reformy přišel na stůl vlády také zákon o specifických zdravotnických službách. Pod tímto názvem se ukrývá legislativní úprava nejen potratů, ale i nakládání s lidskými embryii či asistované reprodukce. V průběhu vyjednávání o zákonu se lidovcům a jejich expertům podařilo do návrhu prosadit řadu připomínek, které brání uvolnění poměrů. Ukázalo se však, že se to nepodařilo zcela.

Čtyři lidovečtí ministři (Jiří Čunek, Václav Jehlička, Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek) zvedli ruce pro návrh ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který nevzal v potaz dvě zásadní námitky lidoveckých expertů. Norma v podobě schválené vládou zpřístupňuje potraty i občankám států Evropské unie, u nichž není tento výkon legální (např. sousední Polsko). Do návrhu se nepodařilo prosadit také zavedení povinného poradenství před umělým potratem. Podle jednoho z lidoveckých zdravotnických expertů Josefa Jelínka je praxe poradenství před potratem prostřednictvím nezávislých poraden (nikoliv gynekologů, jak navrhuje ministerstvo zdravotnictví) osvědčená v mnoha zemích západní Evropy – povinné poradenství funguje v Německu a Francii.
Proti současnému postupu a hlasování lidoveckých ministrů ve vládě se postavil poslanecký klub KDU-ČSL, někteří členové vedení strany a ministr Cyril Svoboda, který se však klíčového zasedání vlády nezúčastnil kvůli zahraniční cestě. Poslanci KDU-ČSL k dané situaci vydali prohlášení, v němž žádají předsedu strany Jiřího Čunka, aby koaličně dohodl „zpětvzetí návrhu zákona o specifických zdravotnických službách“ ještě před tím, než jej vláda odešle do parlamentu.
Zároveň poslanecký klub požádal ministry za KDU-ČSL, aby návrh klubu ve vládě podpořili. „Ministři udělali chybu, že pro zákon v tomto znění hlasovali,“ konstatoval místopředseda strany David Macek.

LIDOVEČTÍ POSLANCI ZNOVU: ZÁKON JE NEPŘIJATELNÝ
Podle informací mluvčího lidovců Martina Horálka pak na společném zasedání poslaneckého klubu a předsednictva strany v závěru minulého týdne zaznělo z úst poslanců znovu, že v této podobě je pro ně zákon nepřijatelný.
Minulý čtvrtek v té souvislosti vyzval předseda strany Jiří Čunek premiéra, aby se norma znovu vrátila na jednání vlády. „Budeme nově trvat na tom, že potrat bude možný jen pro občanky České republiky. Před minulým hlasováním nám totiž sdělila legislativní rada vlády, že Česko bude v kolizi s Evropskými směrnicemi. Nalezli jsme ale precedens u nedávno schváleného trestního zákoníku, který také není s těmito směrnicemi zcela v souladu. Proto jsem věc přehodnotil,“ vysvětlil Jiří Čunek. Podle jeho slov se budou lidovci snažit do dalšího jednání vlády hledat i odpovědi na námitky koaličních partnerů vůči předpotratovému poradenství – tj. hledat k němu prováděcí předpis či vyhlášku. Na základě toho pak chtějí i tento bod prosadit.

PORADNY BY MOHLY ZACHRÁNIT PĚT TISÍC ŽIVOTŮ
Jak Josef Jelínek uvedl, tento druh poradenství přitom funguje v Česku už od roku 1991, proto podle jeho slov nebude třeba dokládat jeho připravenost či funkčnost. „Podle zkušeností z okolních zemí by bylo potřeba asi dvacet poraden. Takové kapacity v Česku jsou. Například sdružení, jehož jsem předsedou, jich už nyní provozuje třináct,“ vysvětluje Josef Jelínek. Krizové poradenství v souvislosti s nečekaným těhotenstvím stojí podle jeho slov v Česku ročně asi pět až šest milionů korun. „Pokud by byl návrh na povinné poradenství přijat, náklady na tuto činnost by nemohly podle naší zkušenosti přesáhnout 10 milionů. Mohlo by se tak podařit snížit počet potratů v Česku, jichž je asi třicet tisíc ročně, až o pět tisíc. Hodnota těchto lidských životů je ve srovnání s touto kapkou ze státního rozpočtu nevyčíslitelná. Jestli stát není schopen dát na jejich záchranu tuto částku, je na tom eticky mimořádně špatně,“ zdůraznil Josef Jelínek.
Pokud se návrh zákona dostane znovu na jednání vlády, mohli by o něm ministři jednat znovu na schůzi, která začne toto pondělí (po uzávěrce tohoto čísla KT). Pokud ne, zákon velmi pravděpodobně poputuje do sněmovny. Tam budou mít možnost měnit normu poslanci – a to nejen zdůrazněním etických principů, ale i směrem k liberalizaci poměrů.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou