12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Libuše Šafránková se vrací domů

15. 6. 2021

|
Tisk
|

Jako na půvabnou Popelku, laskavou filmovou maminku, šarmantní dámu i hluboce věřící ženu budeme vzpomínat na herečku Libuši Šafránkovou. Zemřela 9. června v 68 letech.

Vydání: 2021/25 Modlitba na místě popravy, 15.6.2021, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 25


Nevěřím na nikoho nevěřícího. Člověk je Boží dílo, k obrazu Božímu jsme stvořeni a každý k tomu časem dojde,“ řekla Libuše Šafránková ve vánočním rozhovoru pro magazín Pátek Lidových novin v roce 2009. „Nedá se to naučit ani se k tomu dobrat filozofií, ale přes niternou zkušenost k tomu každý dojde,“ dodala.
Sama ovšem v katolické víře vyrostla, její otec Miroslav byl dokonce ve Šlapanicích u Brna, kde prožila dětství, varhaníkem. „Dostala jsem tuhle možnost od rodičů, nenásilně, jako samozřejmost,“ ohlédla se herečka kdysi v médiích, když se jí na její víru ptali. V kostele ve Šlapanicích byla tehdy na kůru po tatínkově boku takřka denně. „Rozum jsem z toho určitě neměla. Ale nemyslím si, že je beze smyslu brát děti s sebou (do kostela – pozn. red.). Působení do nitra proudí jinými branami. Píše se na čistý papír dětské nepopsané duše a nitro si to samo přebere,“ řekla Lidovým novinám.
Barunka i Popelka
Už jako studentka Státní konzervatoře v Brně získala svou první výraznou roli Barunky v televizní (1971), jako titulní princezna zazářila ve v roce 1973. Nedlouho předtím se stala členkou Činoherního klubu v Praze, kde hrála s krátkou pauzou až do poloviny 90. let. Zde se také seznámila se svým manželem Josefem Abrhámem. Brali se v roce 1976 na Karlštejně při dvojím církevním obřadu – katolickém podle nevěsty i evangelickém podle ženicha, který je vnukem slovenského evangelického faráře a spisovatele Jozefa Hollého.
Během kariéry Šafránková vytvořila desítky divadelních filmových i televizních rolí – připomeňme za všechny alespoň tituly (1974), (1985), (1996) či (1999), anebo také mimořádnou interpretaci , které jako audioknihu vydal roku 2015 Albatros. Její umění ocenil téhož roku prezident republiky medailí Za zásluhy I. stupně.
Kromě několika mladých let se Libuše Šafránková od víry neodklonila. Jak v pořadu Radia Proglas „13+“ minulý týden zavzpomínal františkán P. Jakub Sadílek, do nynějška pak s manželem patřili k jádru pražské spořilovské farnosti a Libuše zde nechyběla za lektorským pultem při mši, ale ani při nejrůznějších farních kulturních akcích. „Budu si ji pamatovat jako šarmantní paní s hlubokou duší, která milovala svoji rodinu. Zároveň jí v posledních letech života velmi záleželo na přibližování se k Ježíši, snažila se – i vzhledem ke své nemoci – odvážně si klást i náročné otázky víry a otevírat těžká témata,“ podotkl P. Sadílek, který byl v posledních letech hereččiným zpovědníkem.
Své vůbec poslední interview poskytla Šafránková pro knižní rozhovor Milana Ohniska se známou novinářkou a moderátorkou Danielou Drtinovou (Druhé město 2020). Vzpomíná v něm, jak se obě setkaly a jak se propojily jejich duchovní cesty. Sama Drtinová zde pak píše: „Bylo to absolutně zlomové a naprosto fatální setkání mého života. Věnovala mi tolik času… Vedla mě. Hodně mi toho předala v desítkách hodin rozmluv, knížky mi dala, popsala a pojmenovala, co se ve mně děje, a mně se najednou složil celý obrázek. Dostala jsem klíč! A v září 2004 jsem byla pokřtěná.“ Libuše Šafránková s manželem se stali jejími kmotry.
„Říká se, že bez Boží vůle ani vrabec ze střechy nespadne,“ zhodnotila dříve herečka pro Pátek Lidových novin a pokračovala: „Vypustil nás na zem s přáním, abychom se vrátili dobrovolně a s láskou.“ Na její cestu „domů“ ji vyprovází i upřímná láska několika diváckých generací.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou