26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Levicoví senátoři zamítli vyrovnání s církvemi

22. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/34 Kardinál mládeži: odmítejte lež a netoleranci, 22.8.2012, Autor: Jiří Prinz

Podle očekávání odmítl minulý týden Senát, v němž má ČSSD s komunisty většinu, vládní návrh majetkového narovnání státu s církvemi. Atmosféra mezi sociální demokracií a církvemi a náboženskými společnostmi, které se přes dvacet let domáhají svých práv, tak zůstává i nadále napjatá.

O uklidnění situace se přitom ještě před zahájením schůze Senátu pokusil kardinál Dominik Duka, který zaslal senátorům ČSSD smířlivě laděný dopis, v němž je mj. vyzval ke zmírnění diskuse na téma majetkového narovnání. Ani sociálnědemokratičtí senátoři, stejně jako před časem poslanci za tutéž stranu, si přesto neodpustili jízlivé poznámky na adresu církve a návrh vrátili zpět do Sněmovny. Tam pro něj bude muset vláda Petra Nečase sehnat 101 hlasů.

KARDINÁL VLK: ČSSD BYCH VOLIT NEMOHL

Právě nenávistná kampaň ČSSD, která se z problematiky majetkového vyrovnání státu s církvemi rozhodla učinit hlavní téma nadcházejících voleb do krajských zastupitelstev, přiměla k velmi ostré reakci i emeritního pražského arcibiskupa, kardinála Miloslava Vlka. „Když nyní sahá ČSSD k dryáčnickým metodám, jak ukazuje známý plakát a další jejich metody, musím pozvednout hlas jako křesťan i jako občan této země, kterému záleží na tom, abychom zůstali zemí, ve které se ctí právo,“ uvedl kardinál Vlk. Podle jeho slov se socialisté uchylují ke lživé a nepravdivé kampani, jejímž cílem je pouze obalamutit voliče.

Sociální demokracie mezitím zorganizovala prostřednictvím několika členů tzv. křesťansko-sociální platformy, jež uvnitř ČSSD existuje, petiční akci mezi věřícími s cílem narušit jednotu, kterou se církvím a náboženským společnostem podařilo v otázce majetkového narovnání vytvořit. Mezi signatáři této petice jsou například religionista Ivan O. Štampach, psycholog Jeroným Klimeš či biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová.

Chování sociální demokracie k církvi z poslední doby by podle kardinála Vlka měli vzít na vědomí i voliči z řad křesťanů. „Nutí mě to připomenout budoucím voličům, aby dobře sledovali, jak dnes politické strany mluví a jednají, protože ve volbách budeme rozhodovat o budoucnosti naší země. Já například nemohu volit takovou stranu, která jasně pošlapává demokratické principy, jako to dělá ČSSD,“ uzavírá kardinál Miloslav Vlk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou