26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Levice pracuje se strachem

22. 10. 2013

|
Tisk
|

Znovu otevřít téma majetkového narovnání státu s církvemi se minulý týden rozhodly ČSSD a SPOZ.

Vydání: 2013/43 Levice pracuje se strachem, 22.10.2013, Autor: Jiří Prinz

Ministr vnitra Martin Pecina, který je zároveň kandidátem SPOZ v nadcházejících volbách do parlamentu, přišel minulý týden s návrhem zákonného opatření, podle něhož by byl celý areál Pražského hradu vyňat z majetkového narovnání státu s církvemi. Zdůvodnil to tím, že z „bezpečnostních a státně reprezentativních důvodů“ je důležité, aby pozemky Pražského hradu patřily státu.

ČSSD zase definitivně odmítla možnost uspořádat po volbách o tomto tématu referendum. „Referendum situaci neřeší. Nemůže totiž zrušit platnost smluv, které stát s církvemi uzavřel. Proto je volání po referendu populismem,“ prohlásil místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Odmítnutí referenda však podle jeho slov rozhodně neznamená, že by ČSSD stávající podobu narovnání byla ochotna akceptovat. „Částka 59 miliard korun, kterou má stát církvím vyplatit, je pro nás nepřijatelná. Chceme o ní s církvemi po volbách jednat,“ dodal Zaorálek. „To, že sociální demokracie ustoupila od referenda, vnímáme jako krok směrem k realismu. Předvolební leták, který její prohlášení doprovází, však vnímáme jako krok směrem k populismu,“ okomentoval počínání ČSSD generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.

PSYCHOLOG: TÉMA PRO POPULISTY

Na letáku, o němž Mons. Holub hovoří, sociální demokraté mimo jiné sdělují, že k finančnímu vyrovnání s církvemi dojde „na úkor lidí“. Taková kampaň však podle psychologa Jakuba Hučína jen útočí na nejnižší stránky lidské psychiky. „Toto téma se dá šikovně populisticky využít, to znamená, že jím lze oslovit primitivnější a méně zralou úroveň lidské psychiky, vytvořit pocit ohrožení, nabídnout jednoduché řešení, vytvořit iluzi rodičovské figury – silného a rozhodného zastánce lidu,“ říká Jakub Hučín a dodává: „Na to slyší velká část populace, zejména nejistí a nespokojení lidé – a těch je vždy dost.“

S tím souhlasí političtí konkurenti ČSSD, podle nichž může být za zneužíváním tématu majetkového narovnání v předvolební kampani snaha levicových politiků oslabit křesťansky orientované strany. „Zhysterizovaná a demagogická kampaň ČSSD může zapůsobit i na křesťanské voliče, kteří by sociální demokracii jinak nevolili. Ani v prostředí věřících se totiž bohužel nepodařilo dobře vysvětlit potřebnost zákona o majetkovém narovnání,“ tvrdí Petr Gazdík z hnutí Starostové a nezávislí.

Znamená to tedy, že téma majetkového narovnání státu s církvemi zůstane jen předvolebním tahákem některých stran a po volbách bude opuštěno? „Myslím si, že je to primárně předvolební záležitost a po volbách se budou řešit jiné věci. Pokud by ale vznikla čistě levicová vláda, je možné, že se pokusí toto téma ještě otevřít,“ domnívá se politolog kandidující za KDU-ČSL Michal Pehr.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou