16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ledňáček na cestě z fary do kotelny

4. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/49 Než se Ježíš narodil, 4.12.2007, Autor: Radek Gális

Příloha: Doma

Místností voní čerstvě napečené vánoční perníčky, kolem stolu sedí děti i dospělí a snaží se, aby ten svůj kousek ozdobili co nejlépe. Je poslední listopadové pondělní odpoledne a na své pravidelné schůzce se tu několik dní před začátkem adventu sešly děti a maminky z mateřského centra Ledňáček. Proč zrovna Ledňáček? Jak jinak, když centrum založili lidé, kteří bydlí v Ledenicích u Českých Budějovic.

Andílci z vlny

„Děti zdobení bavilo,“ komentuje později vydařené odpoledne Adéla Chadimová, jedna z vůdčích duší centra. „Když byly perníčky hotové, ještě jsme si všichni zatancovali. Bylo tady šest maminek, a protože každá má v průměru aspoň dvě děti, tak tu bylo pořádně veselo. Už se těšíme na sobotu, kdy povedeme výtvarné dílny. Budeme vyrábět andílky z vlny a drátkovat, tedy drátkem oplétat hrnečky a sklenky.“ Výsledkem této rukodělné výroby jsou dárky, jimiž je možno obdarovat své blízké o Vánocích. Centrum Ledňáček využívají především maminky. „Scházíme se dvakrát týdně,“ pokračuje Adéla Chadimová. Většinou sem přicházejí maminky z Ledenic a okolí, pro které je Ledňáček vítaným zpestřením života na mateřské.
„Občanské sdružení Ledňáček jsme založily loni v dubnu. Předtím jsme se my maminky setkávaly neformálně. Dříve jsme se scházely dokonce i na faře. Jenomže některé maminky to místo odradilo, cítily se tam trochu mimo – ne všechny jsou totiž věřící. Takže teď chodíme za hospodu,“ směje se paní Chadimová.

Kotelna místo fary
Chodit za hospodu znamená, že se scházejí v samostatné budově za hospodou, kde dřív fungovala kotelna. „Podporuje nás obec, která přispívá na nájem, topení a energie,“ libuje si maminka tří dětí. „Jsme otevřené všem, chodí sem maminky i těhotné ženy.“ Také díky aktivitám Ledňáčku obec více ožila. „V únoru jsme dělali masopust, na jaře jsme pálili spolu s rybáři čarodějnice. V dubnu jsme slavili první narozeniny Ledňáčka, hráli jsme také divadlo, pořádáme různé soutěže. V listopadu jsme měli keramický kurz, na začátek prosince jsme si naplánovali výrobu adventních věnců. Já vím, je to trochu pozdě,“ říká Adéla Chadimová.

Smysluplné vyšilování
Mateřské centrum je vítané kotviště pro lidi, kteří jsou v Ledenicích noví. „Všeobecně je asi těžší začínat někde, kde nemáte kořeny. Bydlíme v Ledenicích šestým rokem, předtím jsme žili na kolejích v Českých Budějovicích,“ vzpomíná na studentská léta Adéla Chadimová. „Teď už bychom ale jinde bydlet nechtěli. Zpočátku jsme tady nikoho neznali, avšak přes sousedy jsme se seznámili s místními. A pak hlavně přes děti. Ty jsou totiž dobrý komunikační prostředek.“
Muži využívají mateřské centrum málokdy. „Občas nás doprovodí nebo přijdou pomoct, když je potřeba mužská síla, ale to je jen velmi zřídka,“ rekapituluje Adéla Chadimová.
A co na Ledňáčka říká její muž – Antonín Chadima, který vede nové karmelitánské knihkupectví U Mikuláše v Českých Budějovicích? „To víte, že nejsme z jejich aktivit moc nadšení,“ žertuje Antonín Chadima. „Co taky máme dělat, když nás manželky opustí a jdou jinam, místo aby se staraly o nás a o domácnost. Nikdo nám pak neuvaří a nevypere. Ale zase je dobré, že vyšilují někde jinde a nevyšilují doma. My jsme si proto také založili svůj klub. Jmenuje se Pivňáček.“
Jednou týdně se pro změnu seberou zase zdejší chlapi a doma nechají svoje ženy a děti. Hádejte, který z klubů bude mít o adventu víc napilno?
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou