26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Léčebna nad obranným příkopem

3. 12. 2019

|
Tisk
|

Stavbu nového pavilonu pro dlouhodobě nemocné ve Vídeňské ulici nechystá město Brno, které provozuje celou nemocnici Milosrdných bratří, nýbrž sám hospitálský řád.

Vydání: 2019/49 Teologové proti eutanazii, 3.12.2019, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


„Město se stará o nemocné dobře,“ chválí převor Martin Macek, nicméně dodává: „Je však nutné, aby se náš řád postupně vracel k nejvlastnějšímu poslání. Na naší nemocnici ve Vizovicích, kterou provozujeme už třetí desetiletí, se ukázalo, že i my umíme pomáhat pacientům a vracet je do života. V Brně začneme se třiceti lůžky.“
Od letošního jara probíhá pod budoucí stavbou archeo logický průzkum, který postupně zaznamenává zajímavé nálezy.
Zapojili se i studenti archeologie
„Počasí nám přálo, dvě třetiny jsou hotové,“ konstatuje vedoucí týmu Robert Antal. „Našli jsme pozůstatky objektů z 16. a 17. století, hroby, keramické předměty, mince. Ale zatímco je takových drobných památek v depozitářích plno, jsou naše zdejší objevy osídlení z 11. století důležitější. Odkrytí kamenné cesty a obranného příkopu potvrdilo teorii, že středověké Brno se rozkládalo na obou březích Svratky,“ uvádí archeolog, jemuž pomáhali brněnští studenti archeologie.
S příchodem zimy se přesunou do odborných pracoven, kde své nálezy zpracují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou