26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Květná neděle v režii mládeže

18. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/12 Velikonoce v lidových zvycích, 18.3.2008

Pro velkou část katolické mládeže není Květná neděle jen připomínkou Kristova slavného vjezdu do Jeruzaléma, ale také dnem, kdy se setkává v diecézích se svými biskupy. Mottem pro letošní setkání byl biblický citát, který doprovodí i červencové Světové dny mládeže při setkání ActIv8 na Velehradě: „Dostanete sílu Ducha Svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky“.

V Litoměřicích začala mládež své setkání už v pátek 14. března koncertem kapely Pranic, po němž následovaly noční křížové cesty do okolí města. Severočeši si podle slov organizátorů zvykli na nestandardní situace a dokázali si poradit i s faktem, že postrádají svého pastýře. „Velké nadšení vzbudilo právě video s pozdravem někdejšího litoměřického biskupa Pavla Posáda natočené při příležitosti jeho vítání v budějovické katedrále,“ prozradil jeden z účastníků Filip Landa. Hlavním bodem setkání se stala přednáška doc. Petra Hacha, který hovořil k mottu: Duch Svatý – dárce života. Z Litoměřic si každý odvezl bílé pírko jako symbol Ducha Svatého.

S OHNĚM DUCHA SVATÉHO
Za novým pomocným biskupem Pavlem Posádem se sjela mládež z celé českobudějovické diecéze. V rámci programu se mladí mohli zapojit například do hovorů o jedinečnosti křesťanství, komunikaci v partnerských vztazích, o životě v Mexiku nebo na Balkáně či o projektu Adopce na dálku. „Společně jsme si připomněli, že svědčit o Kristu není výsledkem naplánovaného programu. Sílu svědčit o Kristu má ten, kdo má v sobě oheň Ducha Svatého,“ zdůraznil mladým lidem biskup Posád.
V olomoucké arcidiecézi se po roce střídá celodiecézní setkání s těmi v jednotlivých děkanátech. Druhá varianta přišla na řadu právě letos. Například mládež olomouckého děkanátu se sešla v Brodku u Přerova, odkud křížovou cestou putovala do Dubu nad Moravou. Tam na ně po slavnostním uvítání čekaly přednášky (např. na téma Řeholní život s Duchem Svatým či Jsem ráda, že budu umírat tady aneb Jak se umírá v hospici), povídání řeholníků o misiích, velká hra a na závěr mše svatá.
Brněnskou katedrálu zaplnily dva tisíce mladých. Po úvodní katechezi biskupa Vojtěcha Cikrleho se účastníci rozešli do dvaceti kostelů a sálů centra města. Vedle duchovních témat se hovořilo o chování křesťana v politice, v podnikání, nebo v kontaktu se světem médií nebo o zasvěceném životě.

OD ČLOVĚKA K ČLOVĚKU
V Plzni zahájili oslavy 23. Světového dne mládeže křížovou cestou centrem města. Letos se k mladým lidem přidala i řada obyvatel západočeské metropole. „Na setkání upozorňovaly už několik týdnů předem plakáty v tramvajích,“ prozradil Petr Blažek z plzeňského diecézního centra mládeže. S přednáškou o Duchu Svatém přijel do Plzně P. Vojtěch Kodet. „Když budete mluvit bez Ducha, budou nad vámi lidé leda tak kroutit hlavou. To budou, i když budete mluvit z Ducha Svatého. Ale jiným způsobem!“ ubezpečil P. Kodet. I v Plzni byla připravena celá řada workshopů a skupinek. Mše svatá s průvodem s ratolestmi byla letos ozvláštněna způsobem, jakým byly k oltáři „dopraveny“ obětní dary. „Mladí lidé je posílali z posledních lavic od člověka k člověku až k oltáři,“ vysvětlil Petr Blažek. Všichni pak také dostali od biskupa Františka Radkovského dárek: hliněné kříže.
Do Hradce Králové přijelo více než 800 mladých lidí. Připravené pro ně byly rozmanité přednášky, diskuse, svědectví, novinky i pohyb. Hlavně dívky zaujala Jitka Křišťáková s teorií i praxí oblékání, vizážistiky a líčení. P. Jiří Pešek ve svém workshopu „Mobil, PC, net – zblbne tebe hned!“ hledal způsoby, jak využívat komunikační technologie. Po bohoslužbě v katedrále dostal každý účastník jednu zápalku jako symbolickou výzvu, aby svým životem zapálil pro Krista alespoň jedno další srdce.

S PŘEDSTIHEM
Už o týden dříve než v jiných diecézích putovalo na osm stovek mladých lidí hustou mlhou na setkání mládeže ostravsko-opavské diecéze ve Stonavě. Součástí bohatého programu byla i „cesta do čtyř směrů“. Pořadatelé vytvořili žlutou, modrou, červenou a bílou skupinu, na něž postupně čekal duchovní, občerstvující, vzdělávací i zábavný program.
Oslava Světového dne mládeže v pražské arcidiecézi proběhla letos poprvé také o týden dříve – 8. března. Uskutečnila se na obvyklém místě v kobyliském Salesiánském divadle. Mezi mladé lidi přijel i kardinál Miloslav Vlk, který vedl dopolední skupinku „Život po životě“ a odpoledne celebroval mši svatou.
(Podle zpravodajů)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou