16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kubánci zažívají 'jaro víry'

14. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/38 František Vaňák, 14.9.2011, Autor: Tomáš Kutil

Po dlouhých šedesáti letech povolil komunistický režim na Kubě mariánskou pouť. Procesí se sochou Panny Marie z El Cobre je na cestě z východní části ostrova a po kubánských diecézích bude putovat až do konce letošního roku, kdy slavnostně vstoupí do hlavního města Havany. „Právě prožíváme šťastné jaro víry,“ komentoval tuto historickou událost kardinál Jaime Ortega, havanský arcibiskup.

Jedná se totiž v relativně krátké době už o druhý velký úspěch kubánské katolické církve – loni se jí s vládnoucím komunistickým režimem bratří Castrů podařilo dohodnout propuštění několika desítek politických vězňů. Probíhající mariánská pouť veřejně připomíná výročí 400 let od chvíle, kdy podle tradice vylovili zmíněnou sochu Panny Marie rybáři z moře a donesli ji do města El Cobre, odkud se kult rozšířil po celém ostrově. Papež Benedikt XV. pak v roce 1916 Madonu z Cobre prohlásil patronkou Kuby. Socha Panny Marie z El Cobre je tak součástí kubánského náboženského života už několik set let a pro místní církev je důležitým symbolem. Poslední procesí s ní se ale uskutečnilo před šedesáti lety, sedm let před nástupem Fidela Castra k moci.

V DOPROVODU POLICIE

Aktuální pouť pojali Kubánci opravdu velkolepě. Soška Panny Marie absolvuje cestu po jednotlivých diecézích celé Kuby a urazí při tom neuvěřitelných 25 tisíc kilometrů. Soška kubánské patronky je přepravována na korbě nákladního vozu, je chráněná skleněnou schránou a v jejím doprovodu jsou i policisté na motocyklech. Po skončení poutě se socha vrátí do památníku ve vesnici El Cobre. „Právě probíhající pouť má pro nás obrovský význam. Je to moment dialogu a obnovy naší víry,“ řekl kardinál Ortega během slavnostní mše, která se konala minulý týden nedaleko Havany, kudy procesí právě procházelo. Kuba podle něj potřebuje ještě mnoho změn, nicméně některé z nich už začaly. „Mnoho Kubánců se díky nim znovu přibližuje ke katolické církvi. Čas strachu a omezování je už pryč,“ hýřil optimismem kardinál Ortega. Krátce po této promluvě se ovšem ukázalo, že kubánský režim dokáže být stále nepříjemný. Policie totiž násilně zasáhla proti shromážděním, jež svolaly „Dámy v bílém“ – organizace sdružující matky, manželky a další příbuzné vězněných disidentů. „Násilí jakéhokoliv druhu, jak verbální, tak fyzické, páchané na bezbranných osobách, není ospravedlnitelné,“ zareagoval na událost kardinál Ortega. Krátce nato kubánská vláda informovala církev, že zásah proti „Dámám v bílém“ nebyl schválen na národní úrovni a že se jednalo pouze o rozhodnutí lokálních autorit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou