16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kterak Češi 'dobyli' Věčné město

22. 2. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/8 Všechny cesty vedou do Říma, 22.2.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Kardinálský dekret a biret obdržel od Benedikta XVI. pražský arcibiskup Dominik Duka OP při veřejné konzistoři spolu s 21 dalšími církevními představiteli z celého světa. Slavnost se konala na sklonku minulého týdne ve svatopetrské bazilice ve Vatikánu. 

O účast na obřadu byl mezi poutníky z celého světa tak velký zájem, že se ani zdaleka nevešli do baziliky. Tlačenice, které se šlo v davu čekajícím na vstup do svatyně sotva vyhnout, postupně nabývala na intenzitě. Většinou však nechyběl úsměv na tvářích. „Je to paráda,“ pochvalovali si dva teenageři z Česka, kteří ale už měli jisté, že je bazilika nemine.

Poutníci pocházeli z různých míst světa, zvlášť nápadní byli Rumuni se svými beranicemi a vlaječkami a také Kanaďané s javorovým listem. Ačkoli Američanů zde bylo také hodně, své národní vlajky – jinak často užívané – si tentokrát s sebou zřejmě nevzali. „Měl jsem možnost se s vaším novým kardinálem pozdravit před dvěma dny v jedné římské restauraci při večeři,“ sděluje nám s nadšením kněz John z amerického státu Wisconsin. „Kéž ho i celou církev v Česku provází Boží požehnání,“ dodává s úsměvem.


Oč méně byli vidět Američané, o to víc na sebe upozorňovali Češi se svými vlaječkami. V bazilice jimi mával dokonce i bavorský europoslanec Martin Kastler. A českou přítomnost umocnil pomocný papežský ceremonář Radek Tichý, který byl určen, aby latinsky zazpíval evangelium. Šlo o zcela výjimečnou slavnost, což dokládá i to, že při ní nebyli jenom noví kardinálové uvedeni do svých funkcí, ale papež také povýšil k oltářní úctě sedm nových svatých.  

NAROZENI K VYŠŠÍM VĚCEM
Papež Benedikt XVI. si vysloužil dlouhý potlesk už svým příchodem do baziliky. Přítomným českým poutníkům to připomnělo podobně spontánní potlesk, který zazněl na palubě letadla na cestě do Říma – to když pilot při přeletu nad zasněženými alspskými vrcholky naklonil letadlo, aby se cestující mohli pokochat krásou, kterou prý jen tak znovu neuvidí. V obou těchto případech – v letadle i předním chrámu křesťanstva – mohla poutníkům vytanout na mysli také známá slova kardinála Špidlíka: „Jsme narozeni k vyšším věcem.“
Česká přítomnost v Římě byla pak obzvlášť patrná při odpolední eucharistické bohoslužbě v chrámu sv. Řehoře VII., kterou pro šest set shromážděných poutníků sloužil kardinál Duka a koncelebrovali kardinál Vlk, biskup Vokál, biskup Malý, biskup Kajnek a několik desítek kněží včetně Pavla Dokládala, předsedy Fatimy Koclířov, který sem přivezl nejen množství dospělých poutníků z královéhradecké diecéze, ale i mládežnickou scholu.

ROHLÍKY UCPALY VJEZD
Jedna akce rychle střídala druhou. Ještě že redaktorovi KT nabídl tiskový mluvčí pražského arcibiskupa pozvání do kardinálského auta. Jen tak se mohl včas dostat do auly Pavla VI., kde byla příležitost novopečeným hodnostářům oblečeným do roucha jasně červené barvy poblahopřát.
„Rohlíky brání kardinálovi při vjezdu do Vatikánu,“ poznamenal s humorem kardinál Duka v autě, když jsme byli zdrženi na hranici církevního státu při bezpečnostní kontrole zásobovacím vozem. Netrvalo to však dlouho a nový český občan Vatikánu už přijímal gratulace v impozantní budově opatřené na střeše slunečními kolektory, která je určena především pro papežovy generální audience konané v zimním období.  

NEJSME TAK MALÍ
„Mám velkou radost a skromnou hrdost,“ prohlásil na úvod večerní recepce v budově českého Velehradu v Římě ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg v souvislosti se jmenováním pražského arcibiskupa kardinálem. Středisko Velehrad doslova praskalo ve švech. Hosté si pochutnali na dobrém jídle, ale s pitím to bylo už horší, neboť přizvaná italská firma podcenila žízeň českých hostů – a tak se začala tvořit fronta na nápoje skoro jako do baziliky. Nakonec se vše v dobré obrátilo, když firma personálně posílila poté, co jí při obsluze začali pomáhat sami hosté.
„Český národ je sice malý, ale v papežových očích nevýznamný není,“ konstatuje další den na letišti kardinál Miloslav Vlk a dodává: „Jen pomysleme, kolik máme národních světců. Kdo to má? Jen pomysleme, že máme kapli sv. Václava ve svatopetrské bazilice. Kdo to má? Jen pomysleme na to, že náš kardinál Beran je pohřben společně s papeži. Kdo to má?“

První mše svatá s kardinálem Dominikem Dukou v ČR se uskuteční
25. února v 11 hodin ve svatovítské katedrále  v Praze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou