26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

KT? Takové noviny patří do vaší domácnosti

13. 1. 2015

|
Tisk
|

Ani dva týdny poté, co vyšlo první číslo KT v nové podobě, nepřestávají chodit do redakce pozitivní ohlasy čtenářů.

Vydání: 2015/3 Společným hlasem proti terorismu, 13.1.2015

Novou podobou KT byl příjemně překvapen například P. Zbigniew Czendlik, farář v Lanškrouně. Jakmile dostal číslo 1/2015 do rukou, vzal ho do kostela a vyzval farníky, aby si list předplatili. „Takové noviny patří do vaší domácnosti,“ řekl věřícím. KT tradičně v ohláškách doporučuje i P. Josef Brtník z pražské salesiánské farnosti v Kobylisích. „Pokaždé poukážu na zajímavé články, informace z kultury a na hlavní téma novin. Je to moje snaha, jak pomoci propagaci týdeníku,“ sděluje. „Taková činnost nás velmi těší a děkujeme za ni,“ podotýká šéfredaktor KT Antonín Randa. „Byli bychom velmi rádi, kdyby nás podobně podpořili další kněží a laici.“
Kobyliská farnost je přitom druhým největším odběratelem KT v celé republice. V počtu odebíraných výtisků ji předstihují jen jezuité z pražské Ječné ulice. Každý týden zde odebírají dvě stovky výtisků, o svátcích až dvě stě padesát. Představený zdejší komunity P. Josef Čunek říká: „Je normální, že u sv. Ignáce je mnoho lidí – je tomu tak už tři sta let, tudíž je tu velký zájem o katolický tisk.“ Část nákladu jde do kostela už začátkem týdne, na čtyři nedělní mše se schová druhá část, aby i tisíc návštěvníků bohoslužeb mělo k novinám přístup. KT leží hned u vchodu kostela, kde je lidí nejvíce. „Často přicházejí zájemci i do sakristie a ptají se, zda ještě máme výtisky,“ svěřuje se P. Čunek. Jezuité vždy nechávají několik výtisků KT také na recepci své rezidence. Ačkoli dvě největší odběrná místa KT leží na území hlavního města, pražská arcidiecéze je celkově v počtu odběratelů až třetí. Předstihuje ji olomoucká arcidiecéze a nejvíc čtenářů má týdeník v brněnské diecézi.
Farnost, která odebírá třetí největší počet výtisků KT, leží pak v diecézi ostravsko-opavské. Jedná se o Frýdek-Místek. Zdejší farář Mons. Josef Maňák své farníky povzbuzuje, aby se zavázali, že si KT budou kupovat celý rok. Díky tomu ví, o kolik kusů bude zájem. „Ve farním zpravodaji upozorňuji na to, co mi v KT přijde zajímavého. Občas něco zmíním i v ohláškách,“ popisuje Mons. Maňák. Zájem o noviny podle něj povzbudila také beseda s redaktorem KT, který Frýdecko-místeckým přiblížil, jak noviny vznikají. KT podle Mons. Maňáka však má i rezervy. „Jsme blízko Polska, a tak si občas kupuji Gość niedzielny, který vydává katovická arcidiecéze. To je mnohastránkový časopis na krásném křídovém papíře. Ale také stojí přes 30 korun,“ porovnává Mons. Josef Maňák.
P. Zbigniew Czendlik říká: „Grafickou podobou, kterou KT získal, se řadí mezi skutečně moderní týdeníky. Za výrazné plus pokládám velké fotky, líbí se mi vnitřní příloha. Jsem fascinován a nadšen,“ pochvaluje si změny. Všiml si i toho, že z hlavičky novin zmizel symbol křížku. „Potěšilo mě to. Už v semináři nás učili, že v gestech a symbolech nemáme být duplicitní. Na začátku mše není například nutné poklekat, a ještě se klanět. Je-li tedy už v názvu slovo katolický, nemusíme týž fakt definovat ještě křížkem,“ poukazuje Czendlik.
Většina nákladu novin míří do schránek, ale jak zmiňuje šéfredaktor Randa, důležitá je i jejich přítomnost v kostele: „KT je také evangelizační nástroj a rád bych poděkoval všem, kteří týdeník v kostele nabízejí. A pokud ve svém kostele týdeník nemáte a chcete pomoci s jeho distribucí, budeme vděční, když se ozvete na adresu podhorska@katyd.cz,“ vyzývá Randa.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou