26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křížová cesta za čínské křesťany

20. 3. 2018

|
Tisk
|

Alespoň hodinu během čtyřicetidenní postní doby věnovali někteří českobudějovičtí věřící rozjímání nad těžkým osudem křesťanů z Východu, kterým kvůli víře hrozí pronásledování.

Vydání: 2018/12 Po stopách Padre Pia, 20.3.2018, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


 
 
Ve středu odpoledne se z českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. vypravily s deštníky dvě desítky účastníků křížové cesty. Od kašny mířili ke katedrále, odtud k bývalému kostelu sv. Anny, ke Krajskému soudu, a pak pokračovali kolem místa, kde stávala židovská synagoga, a skončili opět na náměstí před radnici.
„Cestou jsme vzpomínali na křesťany, kteří jsou v Číně pronásledováni za svoji víru,“ říká jeden z přítomných Tomáš Bouzek. „Několika zastaveními se zamyšlením a modlitbou nás provedl kněz Ján Madár z Růženeckého kostela Panny Marie. Neudělení azylu těmto lidem považuji za ostudné selhání ministerstva vnitra,“ dodává Tomáš Bouzek. „Přišli jsme kvůli modlitbám za čínské křesťany, jejichž svoboda je zároveň i naší svobodou,“ přidává se Jaroslav Kintzl, se kterým šla i manželka Petra a syn Jaroslav. „Je třeba nebýt lhostejný a vyjádřit s trpícími solidaritu a sounáležitost,“ dodává s tím, že v minulosti byli věřící diskriminováni pro víru i u nás. Na to podle něj naši současní politici rádi zapomínají.
Pomůžeme „po našem“
Křížovou cestu, při níž účastníci prošli středem města, zorganizoval P. Ján Madár z Kongregace bratří Nejsvětější svátosti. „Myšlenka mě napadla při nedělní mši, kdy jsme byli vyzváni k prosbám za čínské uprchlíky,“ říká kněz. „Jako křesťané se můžeme snažit jejich situaci zlepšit po našem, tedy modlitbou. Připadá mi, že si naši úředníci jako Pilát myjí ruce, když uprchlíky posílají zpět, kde je čeká zlo. Vždyť z naší historie víme, jak totalitní režimy jednají s takovými lidmi,“ připomíná P. Madár.
Na náměstí se účastníci modlili za odvahu vstoupit do veřejného prostoru a dát najevo svůj názor. „Křesťané nesmí být zahnaní do kostelů, ale mají se aktivně účastnit dění,“ pokračuje kněz. „Podruhé jsme se zastavili u katedrály, kde naproti stojí dvě banky. Některá rozhodnutí bývají ovlivněna ekonomickými motivy, což nemusí být správné. Je třeba jednat nikoliv kvůli hmotnému zisku, ale abychom byli prospěšní Bohu, lidem a společnosti. Za třicet stříbrných jsme místo toho prodali sedmdesát životů,“ reaguje P. Madár na fakt, že čínští křesťané jsou českými úřady považováni za ekonomické migranty, a proto nedostali azyl a musí se vrátit do Číny.
Předposlední zastávkou bylo místo, kde do 2. světové války stávala židovská synagoga. „Její zničení bylo projevem loajálnosti tehdejšího vedení vůči nacistům,“ připomíná kněz. „Nebojme se, co zlého může nastat, ale snažme se aktivně vytvářet to dobré,“ dodal kněz, který se na závěr pomodlil s ostatními před radnicí za politiky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou