12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kritizovala sexuální výchovu, hrozí jí vyhazov

15. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/47 Václav Renč, 15.11.2011, Autor: Jiří Prinz

Výhrůžkám ze strany nadřízených i přehlížení od svých kolegů čelí učitelka Arjana Shametiová poté, co v televizním pořadu Máte slovo kritizovala způsob výuky sexuální výchovy na základní škole, na níž působí.

„Náš pan ředitel mi chtěl dát výpověď a vyhrožoval i trestním oznámením,“ říká učitelka francouzštiny na pražské ZŠ Kuncova Arjana Shametiová, podle níž ale zájem médií o její případ hrozby ředitele školy v poslední době poněkud zmírnil. „Zvláště mi pomohla reakce moderátorky Michaely Jílkové, která byla šokována tím, že by v této zemi měl být někdo pronásledován jen proto, že veřejně vyjádří svůj názor,“ dodává učitelka. Právě v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo Arjana Shametiová vyjádřila znepokojení nad tím, že se při výuce sexuální výchovy děti seznamují s erotickými pomůckami, popřípadě musí čelit zvídavým dotazům, jak často onanují. „Při výuce pan ředitel asistuje a padají tam dotazy typu: Kdo už menstruoval? Kdo už měl pohlavní styk? Co je to anální sex? Následně si děti losují otázky, které si mezi sebou pokládají. Chlapec se tak například zeptá dívky, zda už masturbovala,“ říká Arjana Shametiová. Reakce školy na její vystoupení pak na sebe nenechala dlouho čekat. Kromě hrozeb vyhazovem a trestního oznámení za údajné „vynášení tajných informací“ se Arjana Shametiová dočkala nevraživého přijetí od svých kolegů. „Nikdo tu se mnou nemluví. Dokonce ani kolegyně, se kterou sedím osm let v jedné místnosti,“ popisuje učitelka atmosféru ve škole, z níž ovšem zatím nehodlá odejít. „Mám tu rozpracován jeden projekt, na nějž jsme získali peníze z EU, a bylo by mi líto od toho odejít,“ dodává.

MINISTR: ŠIKANA MUSÍ SKONČIT

Šikanování učitelky odsoudil i ministr školství Josef Dobeš, který Arjaně Shametiové vyjádřil plnou podporu. „Pro mě je navýsost pobuřující, že na základě svého projevu v televizi podstoupila velice dehonestující pohovor s ředitelem školy, kde jí bylo pohroženo paragrafem 53, propuštěním ze školy za to, že vypustila tajné informace o sexuální výchově,“ zlobil se ministr, který se podle vlastních slov nestačí divit tomu, že je sexuální výchova na ZŠ Kuncova pojímána jako něco „tajného“. V reakci na to pak poslal do školy inspekci. Mezitím už celá kauza přesáhla hranice školy. O případu píší média, diskutuje se o něm na internetu. V některých internetových diskusích se však debata zvrhla v nenávistné, místy až rasistické útoky proti Arjaně Shametiové. „Z některých reakcí mám opravdu strach. Útoky typu ‚ať táhne do Albánie‘ myslím do civilizované společnosti nepatří,“ uzavírá Arjana Shametiová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou