26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kristovo vzkříšení je pravá naděje

3. 4. 2018

|
Tisk
|

„Smrt, samota a strach už nemají poslední slovo. Jedno slovo sahá dál a může ho pronést jedině Bůh – tím slovem je Vzkříšení,“ řekl papež František v poselství Urbi et orbi.

Vydání: 2018/14 Kristovo vzkříšení je pravá naděje, 3.4.2018, Autor: Lukáš Nosek


 
Již tradičně na Boží hod velikonoční promlouval papež z balkónu baziliky sv. Petra ve Vatikánu a svým poselstvím Urbi et orbi se obracel k celému světu. „My křesťané věříme a víme, že Kristovo vzkříšení je opravdovou nadějí světa, neklamnou nadějí. Je silou pšeničného zrna, silou lásky, která se snižuje, vydává se až do konce a vskutku obnovuje svět,“ uvedl letošní poselství papež František.
Následně se věnoval výčtu plodů, které přináší Kristovo vzkříšení a za které je třeba se modlit. A byl velmi konkrétní. Na prvním místě prosil za „plody pokoje pro celý svět, počínaje milovanou a mučenou Sýrii“. Poté prosil za „smíření pro Svatou zemi, raněnou otevřenými konflikty, kterých nejsou ušetřeni bezbranní, smíření pro Jemen a celý Blízký východ, aby dialog a vzájemný respekt převážily nad rozděleními a násilím“. Všiml si také tamních křesťanů, kteří jsou „nezřídka podrobováni útisku a pronásledování“. Přál jim, ať jsou „zářivými svědky Zmrtvýchvstalého a dosvědčují tak vítězství dobra nad zlem“.
Papež prosil i za „plody naděje pro ty, kdo touží po důstojnějším životě, zejména v těch částech afrického kontinentu, jež jsou sužovány hladem, dlouhodobými konflikty a terorismem“. Připomněl kritickou situaci v Jižním Súdánu. Korejskému poloostrovu vyprošoval zase „plody dialogu, aby probíhající rozhovory přinesly tomuto regionu harmonii a mír“. Podobně se František zmínil i o Ukrajině a Venezuele.
Závěrem Svatý otec vzpomněl na všechny dětské oběti konfliktů a na lidi staršího věku: „Plody nového života ať vzkříšený Kristus přinese dětem, které v důsledku válek a hladu vyrůstají bez naděje, postrádají výchovu a zdravotnickou péči, a také starým lidem ‚skartovaným‘ sobeckou kulturou, jež odsouvá stranou toho, kdo není produktivní.“ Politikům celého světa vyprošoval „plody moudrosti, aby vždycky respektovali lidskou důstojnost, obětavě sloužili obecnému dobru a zajišťovali svým občanů rozvoj a bezpečí“.
Závěrem František popřál všem požehnané Velikonoce, i těm, kdo sledovali jeho poselství prostřednictvím médií. „Radost a naděje zmrtvýchvstalého Ježíše ať zahrne útěchou rodiny, zvláště staré lidi, kteří jsou drahocennou pamětí společnosti, a mladé, kteří představují budoucnost církve a lidstva,“ uzavřel papež.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou