26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané podpořili kubánské disidenty

26. 3. 2014

|
Tisk
|

Křesťané z různých církví se minulý týden sešli v centru Prahy, aby podpořili kubánské disidenty. Především Ženy v bílém – manželky politických vězňů, které bojují za jejich svobodu. Vyjádřili též svůj nesouhlas s okupací Krymu.

Vydání: 2014/13 Neslyšící budou mít vlastní Bibli, 26.3.2014, Autor: Tomáš Kutil

Bílé balonky, deštníky, několik transparentů. Nešlo o žádnou hlasitou demonstraci s vykřikováním hesel, nýbrž o poklidné, ale o to působivější vyjádření podpory kubánským disidentům. Akci pořádala Českobratrská církev evangelická, nicméně ji zahájilo požehnání katolického biskupa Václava Malého. „Chtěl bych tímto způsobem vyjádřit alespoň solidaritu s těmi, kdo tam usilují o lidskou důstojnost,“ uvedl k tomu pro KT biskup Malý. Kubu navštívil v roce 2003 a získal zde řadu přátel. Každý rok ho některý z nich navštíví. Kvůli bezpečnosti se ale tyto návštěvy ohlašují jen několik dnů předem a biskup Malý o nich veřejně nemluví. Situace na Kubě se podle něj mění jen pomalu. „Směrem k občanské svobodě vidím tamní situaci jako stagnaci. Podoba represí se pouze změnila. Už se nezavírá na mnoho let, protože to vyvolávalo ve světě velké protesty, přibylo ovšem každodenní šikanování – krátkodobá zatčení, sledování, problémy v práci. Za komunismu jsem to mnoho let zažíval, a tak vím, jak to dokáže znepříjemňovat život,“ doplnil Václav Malý.

Akce na podporu Žen v bílém se zúčastnil i Mons. Tomáš Halík. „Režim na Kubě má stejně jako ostatní komunistické režimy špinavé a krvavé ruce,“ zdůraznil Mons. Halík. Současná situace se tam podle něj v mnohém podobá období normalizace v Československu. Represe už sice nejsou tak rozsáhlé, ale podle držitele Templetonovy ceny toto období ničí především morální klima v celém národě.

Na nedalekém pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora se objevil transparent proti okupaci Krymu – a také ji Mons. Halík ve své řeči ostře odsoudil: „Jsme překvapeni a hluboce znepokojeni, že se do Kremlu vrací duch Stalina a Brežněva. Protestujeme i proti agresi na Ukrajině a stojíme po boku všem, kterým jde o právo, svobodu a spravedlnost.“

Účastníci akce poté přešli Karlův most a v kostele sv. Tomáše na Malé Straně prožili ekumenickou bohoslužbu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou