16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané dávají Evropě duši

31. 10. 2017

|
Tisk
|

„Jaká je křesťanská odpovědnost v době, kdy je tvář Evropy stále více poznamenávána pluralitou kultur a náboženských vyznání?“ ptá se papež ve své promluvě na konferenci (Re)thinking Europe (Nové promýšlení Evropy).

Vydání: 2017/44 Žehnání nové redakce KT, 31.10.2017, Autor: Lukáš Nosek



Papež František s evropskými biskupy svolal do Říma konferenci, která se věnovala tomu, co může církev dnešní Evropě a její politice přinést.
„První a možná největší přínos, který mohou křesťané dnešní Evropě dát, je připomenout jí, že není souhrnem čísel či institucí, ale je tvořena lidmi,“ uvedl Svatý otec. V promluvě připomněl, že stále častěji se dnes mluví o voličích, a ne o občanech, o kvótách, a ne o migrantech, o prahu chudoby, a ne o chudých. „Konkrétnost člověka se redukuje na pohodlnější a konejšivý abstraktní princip,“ poukázal papež.
Konferenci uspořádala Komise biskupských konferencí zemí EU (COMECE), v jejímž čele je kardinál Reinhard Marx. Českou delegaci vedl generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl a královéhradecký biskup Jan Vokál. Dalšími členy byl filozof Jakub Jinek, člen pracovní skupiny pro sociální otázky ČBK, europoslanci Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová či exministr Alexandr Vondra.
Papež při této příležitosti připomněl sv. Benedikta, patrona Evropy: „Svatý Benedikt se odvolává na společnou přirozenost každé lidské bytosti, na lidskou osobu stvořenou k Božímu obrazu.“ Podle Františka právě zde tkví přínos křesťanů budoucnosti Evropy. Víra totiž vede k uznání druhého jako lidské osoby stvořené k Božímu obrazu. To je základ lidských vztahů, základ společenství. A právě „společenství je nejúčinnější protilék na individualismy, jimiž se vyznačuje naše doba, na onu dnes na Západě rozšířenou tendenci žít sám pro sebe a v samotě,“ pokračoval Svatý otec. „Člověk a společenství jsou základy Evropy, kterou jako křesťané chceme a můžeme pomáhat budovat.“
Celá Evropa je podle papeže místem dialogu. Není jen prostorem ekonomické směny, nýbrž místem politiky; místem, kde se nezapomíná na vertikálu, která dává měřítko všemu pomíjivému. Z těchto pohledů se papež zaměřuje na pozitivní roli náboženství a upozorňuje na nebezpečí ideologie neutrálního „laicismu“, který „raději náboženství vykazuje do soukromé a sentimentální sféry. Tím se nastoluje nadvláda jakéhosi uniformního myšlení, které se silně promítá do mezinárodních smluv a v potvrzení náboženské identity spatřuje nebezpečí.“ Na to existuje podle Františka lék dialogu, který je zásadní odpovědností politiky, ale který dnes bohužel často bývá „nahrazován řevem požadavků“.
S tím souhlasí i europoslanec Pavel Svoboda: „Církev a Evropská unie má společné to, že kolem ní panuje spousta předsudků, mýtů a lží. Musíme se vrátit k faktům. Bohužel pro to není příznivá doba. Politika je čím dál víc o emocích a málo o rozumném uvažování, takže musíme všichni, včetně církevních představitelů, přispět svou troškou k dílu,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas.
Svatý Benedikt jako vzor
Svatý otec ještě mluvil o solidaritě, která je Evropě vlastní a která vychází z Ježíšova přikázání lásky.
Právě křesťané mohou podle něj Evropě pomoci. „To oni jsou v této době povoláni dát Evropě duši a přivést ji k vědomí, nikoli k obsazování prostorů,“ řekl František. A přesně v tomto duchu vnímá sv. Benedikta jako vzor k následování: „Nesen vírou, hleděl dál a z malé poustevny dal zrod nakažlivému a nezadržitelnému hnutí, které načrtlo novou tvář Evropy. On byl poslem míru, činitelem jednoty a mistrem civilizace. A ukázal také nám, dnešním křesťanům, že z víry vždycky pramení radostná naděje schopná změnit svět.“
Svůj projev nakonec papež uzavřel citátem z Listu Diognetovi, kde se píše, že „co je duše tělu, tím jsou křesťané světu“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou