26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťan jako odlišná kostka domina

23. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/34 Celostátní setkání mládeže Tábor-Klokoty 2007, 23.8.2007, Autor: Karolína Peroutková

Odpoledne patřila v Táboře workshopům. Co se za tímto názvem skrývá? To, co mladé lidi zajímá a čím žijí: prožívání víry, její předávání, vztahy, etické otázky, praktický život ve farnosti. Setkání s osobnostmi, které tyto skupinky vedly, byla různá – od přednášek přes živé diskuse až po tvůrčí dílny.

Mezi mládež přišli různí odborníci a specialisté, čeští a moravští biskupové i kněží. „Dnes člověk potřebuje odvahu mít svůj vlastní názor, ne papouškovat to, co říká televize, co píšou v časopisech,“ potvrdil zájem o odpolední program jeden z přednášejících Tomáš Řehák, který hovořil o tématu svatosti, odvahy a čistoty. Připodobnil mladé lidi ke kostkám domina, vzorně seřazeným do jedné řady. Pád jedné kostky způsobí pohyb ostatních, dominový efekt zastaví jedině kostka, která vystoupí z řady. „Povzbuzuju mladé křesťany k tomu, aby se stali tou kostkou, která se nebojí být jiná,“ dodal Řehák.
Účast na jednotlivých setkáních byla různá. Někde mladí lidé zaplnili přednáškový sál, jinde jich přišlo pár. Že ani malý počet účastníků nemusí být na škodu, potvrdil workshop Zuzany Winterové, který se zabýval bibliodramatem. „Přišlo asi dvanáct lidí, což bylo dobře, protože tento typ práce s biblickými texty je hodně emocionální záležitost. V tak malém počtu se nám podařilo mezi sebou dobře komunikovat a spolupracovat. Ponořili jsme se do modlitby Magnificat, každý si vybral úryvek a ten se pak sám snažil vnitřně prožít. Například formou sochy vyjadřoval, jak vnímá slova jako povýšený, ponížený, mocný nebo chudý,“ svěřil se se svým zážitkem Marek Pelech, jeden z účastníků. Bibliodrama je jedním z nepříliš rozšířených způsobů skupinové práce s Biblí, které se prostřednictvím např. pantomimy, malování, modelování či tance snaží o opravdové vnitřní prožití Božího slova.
Pozvání mezi mladé lidi v Táboře přijaly také známé osobnosti, jako znalec sekt Zdeněk Vojtíšek, psycholog Jaro Křivohlavý, Věra Luxová či Marie Svatošová. Účastníci workshopů měli jedinečnou možnost setkat se se svými biskupy nejen „jen tak na kus řeči“, ale rozebírali s nimi i konkrétní témata, např. solidaritu s kardinálem Vlkem, ekumenismus s Františkem Radkovským, osobnost Panny Marie s Janem Graubnerem nebo evangelizaci s Dominikem Dukou.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou