26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Koštování cukroví, vařonky a pečeného čaje

17. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 17.12.2007, Autor: Michaela Straková

U zlínských salesiánů se v neděli odpoledne kupilo vánoční cukroví nejrůznějších chutí, tvarů a autorských dílen - totiž kuchyní. Velká perníková chaloupka, různé druhy cukroví – rohlíčky, rolády, perníčky a řezy vybízely k ochutnání každého návštěvníka koštu. Kromě toho si mohli přítomní zakoupit i další speciality - např. nápoj zvaný vařonka, nebo ochutnat pečený čaj. „Vařonku vždycky vyrobím doma a přinesu ho na košt,“ říká Helena Křižanová, která pro farníky tento tradiční valašský nápoj každoročně chystá. „Letos jsem vařila pět a půl litru karamelu,“ prozrazuje. „Recept je z Frenštátu pod Radhoštěm, kde je tento nápoj tradičně podáván na martinských hodech.“ Vařonka se připravuje z karamelu, vody a koření. „Chybět ale nesmí ani rum a citron,“ prozrazuje mistryně vařonky Helena Křižanová. Druhou specialitou odpoledne byl pečený čaj, jehož recept představil zlínský farář P. Kozubík: „Když jsem poprvé slyšel o pečeném čaji, představil jsem si vepřové nebo něco takového. Přitom je to spousta dobrého ovoce a bobulí upečených v troubě s cukrem,“ říká s úsměvem. „A myslím, že k cukroví je přesně to pravé,“ dodává a přivoní si ke skleničce neobvyklého čaje. Blížící se vánoční svátky připomněl návštěvníkům také betlém a adventní věnec, jehož tři zapálené svíce hlásaly, že Vánoce už skutečně klepou na dveře.


Vařonka - recept

Je to speciální, teplý alkoholický nápoj. Můžete ji osobně ochutnat na Ondřejské pouti na hukvaldském hradě, nebo na Martinských hodech ve Frenštátě pod Radhoštěm. Existuje spousta jejích variant…místecká, ostravská, frenštátská, svatební, hasičská,…atd. Také se pije při zakončení podzimu a začátku zimy a praví se, že po jejím požití se „valašské tělo zbaví duchů podzimních, aby se po opici probudilo už s novými zimními duchy (v palici).“
Ale pozor, nepřehánějte to, po pár kalíšcích totiž nebudete vědět, jak se jmenujete…

Potřebné suroviny:

Na 5 porcí:

1/4 litru vodky nebo třešňovice (možno nahradit rumem – jemnější, režnou – frenštátská)
3/4 litru vody
1/4 kg pískového cukru
3 ks hřebíčku
1 ks skořice celé
4 lžíce medu
1 citrón

Postup přípravy:
1) Pískový cukr nasypeme do hrnce, postavíme na oheň a za stálého míchání necháme cukr tak dlouho na ohni, až se rozpustí a začne karamelizovat (světle hnědá barva)
2) Do tohoto karamelového cukru přilijeme opatrně vodu (nelekněte se, tekutina prudce zasyčí) a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až se karamelový cukr rozvaří.
3) Přidáme med, skořici, hřebíček a vaříme další 2-3 minuty
4) Do předem zahřátých sklenic nalijeme alkohol (množství a druh dle síly a chuti) a dolijeme připraveným horkým nápojem.
5) Jednotlivé sklenice zdobíme plátkem citrónu
6) Ihned podáváme

Pečený čaj – recept


1 litr rybízu
1 litr ovoce (meruňky, jahody, višně, maliny,..)
1 kg cukru
1/2 lžičky skořice
2 hřebíčky (může být i více)
1 citrón (rozkrájet bez kůry a jader)

Vše rozpéct v troubě cca 30 minut do zhoustnutí. Po rozpečení přidat 1 dcl rumu. Plnit do skleniček a zavřít, ještě horké otočit dnem vzhůru.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou