26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kontakt nemoci s psychikou

8. 12. 2004

|
Tisk
|

O tom, kdy vlastně začíná nemoc, jsme si povídali s psychologem a autorem řady odborných a populárních knih PhDr. Jaro Křivohlavým CSc.

Vydání: 2004/50 Předvánoční domov, 8.12.2004, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

 

Často jsem přednášel pro techniky, kteří mi říkali: „Hele, my víme, co je materiální, ale nevíme, co je to duchovní.“ Právě pro ně jsem si vymyslel podobenství s autem. Auto má součástky, ze kterých se skládá - i člověk má své součásti, o kterých by nám nejlépe řekli anatomové. V autě sedí řidič, který ho ovládá, zná mapu a dopravní předpisy -  což je psychika člověk. A pak jsem nechal mechaniky hádat, kde je v tom přirovnání k autu oblast duchovní. Je to směr, určení, cíl cesty, po které auto jede.

 

Vtip je v tom, že máme až příliš zaběhané termíny: když se řekne nemoc, lékař jí hned přiřadí tříciferné číslo ze seznamu chorob. On prostě musí vždycky něco najít. Stejně je to, když někdo zemře: žádný doktor dnes nenapíše, že pacient zemřel, protože neměl pro co žít. V Psychologii nemoci jsem se pokusil ukázat, co se vlastně v člověku děje, když se propadá do nemoci. Před patnácti lety zjistili ve Švédsku, že existuje obrovský – až pětinásobný - rozdíl výskytu rakoviny mezi ženami, kterým zemřel manžel, a těmi, jejichž muž ještě žije. Lékař si všimne jenom oné rakoviny, ale širší pohled mu chybí: to, že vdova se dostala do životní situace, která má zjevně s rakovinou něco společného.

Tedy manželství jako lék na rakovinu?

Je třeba vidět celý kontext. Nemocné ženy se termín nemoc začíná týkat předtím, než se objevují první rakovinové buňky. Samotnému stresu ze ztráty blízkého člověka není možné zabránit – do něj se může dostat každý – ale tady jde o to, jak se stresem zacházet.

 

Každý den ráno cvičím, hodně chodím, jezdím na kole. Snažím se dbát na stravování, studuju, píšu, přemýšlím - nechci mít hlavu jen k tomu, abych měl kam posadit klobouk. Manželku někdy dráždím tím, že si ve chvíli odpočinku třeba vezmu matematiku a počítám si anebo sáhnu po učebnici harmonie a harmonizuji skladby. Snažím se pochopitelně nezakrnět ani v oblasti duchovní.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou