26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Konec násilí na polských školách?

14. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/46 Otazníky z křesťanských ložnic, 14.11.2006

„Polsko zavádí ve školách vojenský režim,“ „Nulová tolerance“ nebo „Tvrdá represe na polských školách.“ Takové titulky se v minulém týdnu objevily v evropském tisku. S programem, který přinese změnu celého systému vzdělávání, hodlá polský ministr školství a zároveň předseda strany Liga Polských rodin Roman Giertych zastavit šíření násilí na polských školách.

Zákaz používání mobilního telefonu, cenzura internetu, umístění kamer ve školách, povinnost nosit školní uniformu nebo možnost vyhlásit policejní hodinu (od určité večerní hodiny nebudou moci děti bez doprovodu dospělých vyjít na ulici) – taková a ještě další opatření obnáší program Nulová tolerance. V platnost by měl vstoupit v únoru nebo březnu 2007. Spouštěčem pro změny zákonů ve školství, který minulý týden schválila polská vláda, byl incident, při kterém čtrnáctiletá studentka gymnázia v Gdaňsku spáchala sebevraždu – poté, co ji sexuálně obtěžovala skupina spolužáků.

ZÁLEŽÍ NA VÝCHOVĚ
Józef Augustyn, polský jezuita a autor mnoha knih s duchovní tematikou, pro KT řekl, že nikdy v dřívějších dobách nebyla sexualita tak otevřeně prezentována na veřejnosti jako dnes: „Když pozorujeme teenagery, kteří jsou tím nepopsaným bílým listem, uvědomíme si, že oni přijímají to, co vidí – a mají pocit, že je to normální.“ Dodává, že teprve z chování mladých lidí se ukazuje, jak moc je tento přístup nebezpečný. „Představte si pět obyčejných vesnických kluků – nebyly to zkažené velkoměstské děti – ve třídě vysvlečou kamarádku, dvacet minut ji ponižují, a ještě to nahrávají na mobil. Dívka potom spáchá sebevraždu – a ti kluci druhý den před policií řeknou, že šlo o legraci...“ Kněz popisuje, jak jeden z rodičů uvedl, že jeho synovi ještě nic nedokázali. Přitom celá událost proběhla před 30 svědky a je nahraná na video. „Jestli syn vyrůstal v prostředí takové nezodpovědnosti, asi se od něj nedá očekávat nic jiného,“ uzavírá kněz.

SPECIÁLNÍ ŠKOLY
Cílem současných změn v legislativě je podle Romana Giertycha zabránit rostoucímu násilí na polských školách. Vzhledem k množícím se případům násilí na školách přišel ministr školství (ještě před tragédií v Gdaňsku) s návrhem zřídit zvláštní školy pro nezvladatelné žáky.
Otevřeny by měly být již v září příštího roku. „Nesmíme připustit, aby se tato tragédie opakovala,“ komentoval později ministr události v Gdaňsku a dodal: „Kdyby ti chlapci navštěvovali školu s odpovídajícím pedagogickým a psychologickým dozorem, možná by k neštěstí nedošlo.“
(čtk, kš, mach)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou