23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Konec křesťanské demokracie na Slovensku?

5. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/32 Maria v životě a modlitbě křesťana, 5.8.2008

Příloha: Perspektivy

Křesťanskodemokratické hnutí je nyní v opozici. V letech 1998–2006 mělo své lidi v ministerských i parlamentních funkcích. Teď čelí vnitřním problémům. Volby v roce 2006 vyhrál Ficův Smer, který nyní vládne s Mečiarovým HZDS a Slotovou SNS. Má pohodlnou většinu a prosazuje si zákony podle své chuti. Opozice nemá dost hlasů a není jednotná. Při schvalování Lisabonské smlouvy se k vládním stranám přidala i maďarská SMK. Opozici tvořily už jen dvě strany: Dzurindova SDKÚ a Hrušovského KDH. Komentátoři je líčí jako vnitřně rozštěpené. Ano, SDKÚ nestrpěla ve vlastních řadách nespokojence. KDH se zdálo být stabilní, ale letos v únoru jeho příznivci nevěřili vlastním uším... Tehdy opustili KDH čtyři poslanci: František Mikloško, Vladimír Palko, Rudolf Bauer a Pavol Minárik. Do té doby mělo KDH v 150členném parlamentu čtrnáct poslanců. Je to citelná rána. Důležité je, že z KDH odešel jeho dlouholetý představitel Mikloško, někdejší disident a výrazná osobnost křesťanskodemokratické politiky. Co právě jeho i jeho kolegy k tomuto rozhodnutí přimělo?

KDH a výhrada svědomí
Možnost výhrady svědomí předpokládala již uzavřená smlouva se Svatým stolcem a KDH ji chtělo v minulém volebním období prosadit do právního řádu SR. Chyběla však „politická vůle“. Pro KDH to bylo klíčové téma. Nedostalo se mu však podpory od tehdejších koaličních partnerů (SDKÚ a SMK). KDH opustilo vládu, následovaly předčasné volby (2006), které vyhrál Smer. Vladimír Palko pokládá odchod z vlády za „hvězdnou hodinu KDH“. To se však vnitřně rozštěpilo. Jedni s odchodem souhlasili, druzí byli proti. Podle Márie Sabolové, poslankyně za KDH, to bylo rozhodnutí „sice principiální, ale nedomyšlené a nepochopené“, neboť Hnutí nemělo koncepci ani pro setrvání ve vládě, ani pro to, jak dál po odchodu. Naproti tomu má Palko za tragédii KDH to, že mnozí toho kroku litují: „Já toho litovat nikdy nebudu. I toto přispělo k našemu odchodu.“

Co dál po volbách?
Rozpory v KDH se prohlubovaly zejména handrkováním, zda vstoupit do vlády se stranou Smer (případně i s Mečiarem a Slotou). Palko byl nesmlouvavě proti. A Sabolová? Tehdy ještě ve vedení strany nebyla. Dnes tu otázku pokládá vzhledem k oné „bezkoncepčnosti“ za irelevantní. Za odchod z vlády i za současný stav činí odpovědnými „matematické experty“ (Mikloška a Palka), kteří se přepočítali. Zdůrazňuje: „Politika je o tazích. Jedním tahem lze zrušit i mnohaleté usilování...“ Vytýká KDH též „paranoidní nekomunikaci“. Palko přiznává, že tím, co KDH rozštěpilo, byl vztah k straně Smer. Na otázku novinářů, zda bylo správné rozhodnutí, že s touto stranou nešlo KDH do vlády, odpověděl: „Ano. Jinak bychom se úplně zkompromitovali.“

Krize KDH a nový začátek
Podle Sabolové je nyní KDH v krizi, kterou „nastartovali a živili zejména poslanci, kteří odešli. Jejich odchod na nějakou dobu stranu ochromil. Překonat narychlo oslabení nelze. Nastává doba nových začátků. Nutí nás přemýšlet, hodnotit, hledat a diskutovat.“
Co má být novým počátkem? KDH je stále zdrženlivá k přijetí eura, chce je odložit na později, chce zvýšit přídavky na děti. Zastává se Ústavu paměti národa a hájí právo na život. Poslanec Brocka se distancoval od rezoluce Evropského parlamentu, která vyzývá členské státy EU, aby zabezpečily „právo na bezpečný a beztrestný přístup k potratu“. V příští volbě prezidenta republiky bude KDH podporovat kandidaturu Ivety Radičové, někdejší ministryni práce, sociálních věcí a rodiny. Podle průzkumu voličských preferencí má nyní KDH asi sedm až osm procent.

Respektování pravdy
Pro poslance Mikloška, Palka, Bauera a Minárika je novým počátkem strana, kterou zakládají: Konzervativní demokraté Slovenska (KDS). Nedávno získali i deset tisíc podpisů potřebných pro registraci. KDS vyznává tradiční slovenské hodnoty a chce spolupracovat s křesťany a všemi, kdo je respektují. Prosazuje vlastenectví obohacené o hodnoty, které přináší soužití a spolupráce s jinými národy a jejich kulturami. Podporuje rodinu, svobodnou ekonomiku, ale nezapomíná na soucit se slabými a potřebnými. – Tak zní oficiální prohlášení na její internetové stránce.
Mária Sabolová KDS akceptuje, ale domnívá se: „Není prostor pro novou stranu se zcela novým a konkrétním nábojem, silou a přínosem. A už vůbec ne, povedou-li ji bývalí poslanci z KDH.“ – Vladimír Palko kontruje: „Další osud KDH je nejasný. Osud křesťanské politiky na Slovensku je přitom jasný a bude pokračovat.“ Kdo ji však bude tvořit? KDH? KDS? SDKÚ? Palko soudí: „Tvořit ji budeme my. Nezměnili jsme se. Změnili jsme stranu, abychom zůstali sami sebou.“ Směrnici své politiky vidí v hledání vyváženého postoje k EU a v novém pohledu na rodinu. „Rodina není něčím, čemu stát s lítostí pomáhá. Stát má do rodiny investovat, aby se mu investice vrátila. Jde nám o vlastenectví v různých formách. A samozřejmě o respektování pravdy,“ dodává Palko.
Matúš Demko
Autor (nar. 1986) studuje žurnalistiku na Komenského univerzitě v Bratislavě. Své články publikuje ve slovenském tisku a na internetu. V poslední době spolupracuje s TV LUX. Kráceno.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou