26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Komunisté chtějí zmařit narovnání

27. 8. 2013

|
Tisk
|

Stůj co stůj chtějí komunisté zabránit probíhajícímu majetkovému narovnání státu s církvemi. S posledním pokusem přišel minulý týden jejich předseda Vojtěch Filip. 

Vydání: 2013/35 Komunisté chtějí zmařit narovnání, 27.8.2013, Autor: Jiří Prinz

Podle šéfa komunistů bude vypsání referenda o majetkovém narovnání jedním z hlavních požadavků, který komunisté po volbách vznesou vůči svým levicovým partnerům, s jejichž pomocí chtějí svůj plán prosadit. „Věřím, že všichni, kdo stojí o přímou demokracii, to podpoří,“ slibuje si Vojtěch Filip.

Jestli u nás zůstane právní stát a nedojde k novému nastolení diktatury, je komunistický plán právně nereálný.

Podle představitelů církve je však komunistická snaha zastavit již započaty proces navracení majetku, který po únoru 1948 ukradli právě komunisté, nereálná. „Je jednoznačné, že to, s čím pan Filip přichází, jsou nepravdivé a propagandistické návrhy, jejichž hlavním smyslem je přinést komunistům body v nadcházející předvolební kampani,“ okomentoval pro KT komunistický nápad generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. Podle něj brání komunistickému záměru především skutečnost, že náš stávající právní řád neumožňuje o majetkovém narovnání referendum vypsat. „Ale i kdyby to možné bylo, platí, že nikde na světě se o majetku referendem nehlasuje,“ upozorňuje Mons. Tomáš Holub. Podle jeho slov by se nemohlo referendum vztahovat na zmíněné majetkové narovnání dokonce ani v případě, že by k němu přece jen došlo. „Šlo by totiž o právní retroaktivitu, což by bylo proti smyslu práva,“ upozorňuje generální sekretář ČBK a uzavírá: „Jestli u nás zůstane právní stát a nedojde k novému nastolení diktatury, je komunistický plán zabránit majetkovému narovnání právně nereálný. Věřím ale, že dnes už lidé chápou, že komunismus je neslučitelný s pohledem člověka, který věří v Boha, a že u nás k žádnému obnovení diktatury nedojde.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou