16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Komunikace spojuje i rozděluje

30. 6. 2015

|
Tisk
|

Na nedávném setkání tiskových mluvčích evropských biskupských konferencí v Praze promluvil také nositel tohoto úřadu ve Vatikánu P. Federico Lombardi SJ.

Vydání: 2015/27 Putování za sv. Cyrilem a Metodějem, 30.6.2015, Autor: Alena Scheinostová

Církev nyní čeká řada velkých událostí, kterou otevřelo vydání Františkovy encykliky o vztahu k životnímu prostředí Laudato si‘. Budou následovat velké papežovy cesty do Afriky a Latinské i Severní Ameriky s návštěvou parlamentu USA, debatou v sídle OSN či zastávkou na Kubě. Tyto události jsou již předem ostře sledovány a vážou se k nim velká očekávání. Napřímí papežská návštěva vztahy mezi církví a kubánským režimem? Pomůže věřícím na Kubě? O čem František promluví v americké sněmovně? Zájem celého světa o tato poselství papeže Františka je značný. Mohutná očekávání provázejí též nadcházející synodu o rodině, a to zejména mezi věřícími. Synoda se má vyslovit k problémům rodin v dnešním světě a vyjádřit její fundamentální roli ve společnosti. To je myšlenka, již je třeba sdělovat, vysvětlovat, ale i zasazovat se o co nejlepší postoj církevního společenství k rodině tváří v tvář problémům každodenního života.
Zapadnout by nemělo ani blížící se Jubileum milosrdenství.
Ti, kdo v církvi komunikují, se mohou vždycky zlepšovat a vždy komunikovat lépe, ať už se to týká nových technologických možností, nebo obecně měnící se a vyvíjející kultury komunikace. Musíme se učit s upřímným zájmem, chutí i otevřeností vstřebávat nové způsoby, abychom mohli oslovovat všechny ty, kdo hledají naději, orientaci v životě – abychom mohli předávat zvěst, že Spasitel přišel.
Podle mě je třeba používat vše, co může být užitečné k oslovování, co pomůže přiblížit se k člověku a předat mu evangelní zprávu. Sociální sítě, které umožňují sdílet nejen informace, ale i zážitky či zkušenosti, jsou pro jistou vrstvu společnosti nesmírně důležité, zvláště pro mladé lidi, a stále se zdokonalují a rozvíjejí. Ale v církvi je třeba počítat s tím, že se lidé pohybují v rozmanitých prostředích a situacích.
Ostatně jsou tu zase jiné země, kde církev také musí hovořit a kde se pohybujeme ve zcela jiných souvislostech. Například v chudé Eritreji nebo Etiopii probíhá mediální práce diametrálně odlišně.
Jde o obojí. Komunikovat, to znamená nejen předávat určitou zprávu, ale především navazovat kontakt s jinou osobou. A to, co děláme ve společenství církve, je „communio“ – společenství skrze „communicatio“, tedy komunikaci. Díky informacím tak můžeme být ve společenství třeba se vzdálenou Latinskou Amerikou. Dozvídáme se, s jakými problémy se tam potýkají, jak žijí, co se u nich odehrává – a tyto informace nám zároveň umožňují být jedna rodina, udržet mezi sebou vztah, podílet se na společné naději, být si navzájem svědky víry.
Ano, v konečném výsledku je tu tento rozdíl. Křesťané by ve svých novinách, rozhlasu, televizi či na internetu měli používat informace k tomu, aby s ostatními vstupovali do společenství: do vztahu založeného na důvěře a dialogu, který buduje mír a harmonii v církvi i v lidské společnosti jako celku. Světská média často používají komunikaci k jiným účelům. Buď s nejlepšími úmysly předávají objektivní informace, hledají pravdu – a to je potom skvělé. Jiní však média používají k prosazování subjektivních zájmů, manipulaci, politickým hrám. Komunikace spojuje, jenže může i rozdělovat. Podávání nestranných, pravdivých informací patří do světských i křesťanských médií a věřící i nevěřící novinář může odvádět dobrou práci. My křesťané bychom však zároveň měli využít možnost vytvářet přes média komunitu lásky a respektu – to je úkolem celé církve.
Víte, pořád jsme jen „lidé putující“ (smích). Ale vážně. Stále je co dohánět a dokonalí nebudeme nikdy. Každá země navíc před křesťanské novináře a další lidi, kteří mají na starost komunikaci církve a v církvi, staví specifická omezení. V postkomunistických státech se nejednou potýkáte s určitou netečností k duchovním tématům, jinde zase bují materialismus nejhrubšího zrna a lidé nejsou schopni myslet jinak než individualisticky. Nedá se říci, že ti či oni by to měli snazší. Musíme však brát z těch možností, které máme. A vy ve střední Evropě máte oproti jiným krajům výhodu svobody tisku i svobody vyznání, což je velmi pozitivní věc. A témata papeže Františka, jako ohled na lidi chudé, přehlížené, na okraji, osoby žijící v materiální i duchovní bídě, to jsou fenomény, jež si zaslouží pozornost v kterékoli situaci.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou