16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kolín nad Rýnem pojme až dva miliony mladých

18. 7. 2005

|
Tisk
|

Přípravy na letošní světové setkání mládeže vrcholí. Pár týdnů před zahájením přinesl Vatikánský rozhlas rozhovor s arcibiskupem Kolína nad Rýnem, kardinálem Joachimem Meisnerem:

Vydání: 2005/30 Automobilismus, 18.7.2005

Příprava byla komplexní jak z hlediska technického (záležitosti bezpečnostních norem), tak z hlediska finančního. Největší obtíž spočívá ve skutečnosti, že musíme dodržovat okolo 17 tisíc bezpečnostních norem! Během Světového dne mládeže v roce 2000 v Římě tyto normy italská vláda na deset dnů zrušila. Dnes jsme je ale nuceni respektovat, a to je velmi nákladné. Současná návštěva papeže stojí desetkrát více než první návštěva Jana Pavla II. v Německu. Nakonec se nám ale všechno podařilo vyřešit.

Počítali jsme s 800 tisíci účastníky. Těch, kteří jsou už registrovaní a kteří zaplatili, je necelých 400 tisíc, ale kanceláře, kde se účastníci přihlašují, budou otevřené až do posledního dne (v Česku do 14. 7. - pozn. red.),aby měli možnost zúčastnit se všichni. Jsme připraveni přijmout až dva miliony osob.

Z evropského kulturního pohledu to má pro svět klíčový význam. Z Evropy vyšel nejen marxismus a obě světové války, ale také technická revoluce, přírodní vědy... I křesťanství je úzce propojeno s Evropou. Proto si myslím, že Evropa má jistou odpovědnost, co se týká světové civilizace. Jan Pavel II. vyjádřil přání, aby právě ze srdce Evropy, z Německa, vyšlo něco konkrétního a pozitivního pro Evropu, co by upevnilo naši kulturu v jejích základech, něco, co by celý svět posílilo ve víře v živého Boha.

Očekávání jsou jistě různá, ale věřím, že každý očekává něco velikého, co ho obohatí, a že odsud bude odjíždět šťastnější, než když přijel. A to je také moje osobní přání: aby se od nás mladí vraceli šťastnější v tom smyslu, že byli blíže Bohu, že dokázali zakoušet fascinující radost, kterou dává Bůh - ten, který nás nikdy neopouští.

Pozn. red.: Sobotní vigilii mladých se Svatým otcem budou moci naši diváci poprvé v historii světových setkání mládeže sledovat v přímém přenosu - 20. 8. večer na ČT 2.

* * *

Světový den mládeže má svou známku

Novou známku německé pošty, která vznikla při příležitosti Světového dne mládeže v Kolíně nad Rýnem, předal v minulém týdnu papeži Benediktu XVI. spolkový ministr financí Hans Eichel. Papež jej v doprovodu kardinála Joachima Meisnera přijal ve své soukromé knihovně. Známku se stejným motivem (kříž před stylizovanou zeměkoulí) v hodnotě 55 centů vydala 2. června současně německá i vatikánská pošta.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou