16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Koledují děti i biskupové

11. 1. 2022

|
Tisk
|

Nejvíce koledníků letošní Tříkrálové sbírky se vydalo do ulic o uplynulém víkendu (8.–9. ledna) od velkých měst po malé vesničky. Sbírka trvá až do neděle 16. ledna, online lze přispět i později.

Vydání: 2022/3 Premonstráti zakončili jubilejní rok, 11.1.2022


 



Koledují malé děti, dospělí, někde se přidávají i biskupové. Do ulic se v kostýmu tříkrálového koledníka – toho „černého vzadu“ – vydal třeba biskup Josef Nuzík ve skupince s hejtmanem Olomouckého kraje Josefem Suchánkem a primátorem Olomouce Miroslavem Žbánkem. „Tříkrálová sbírka má za cíl zajistit pomoc a podporu slabým. Její prioritou je ale přinést lidem zvěst, že Bůh na člověka nezapomněl, dát jim světlo a naději. Osobní kontakt je proto důležitý, nestačí zůstat v online prostoru,“ zdůvodnil biskup Nuzík. Kvůli epidemiologické situaci ale koledníci při své cestě ulicemi i po institucích města nenesli pokladničky a nevybírali peníze. Místo toho rozdávali kartičky s informacemi, jak lze do sbírky přispět.
Už tradiční plzeňská koleda (K)raje + (M)ěsta + (B)iskupství na podporu sbírky se konala přímo 6. ledna na svátek Tří králů. S biskupem Tomášem Holubem letos vyrazili koledovat náměstek hejtmanky Josef Bernard a radní města Plzně David Šlouf. Začínali na krajském úřadě, neopomenuli magistrát ani biskupství nebo banku ČSOB, doputovali také do areálu Západočeské univerzity a Škody Transportation a svou misi zakončili v Plzeňském Prazdroji.
V centru Prahy šla na koledu s jednou z mnoha skupinek Štěpánka Dreslerová z Arcidiecézní charity Praha. „Spolu s Jarmilou a Honzou jsme oblékli kostýmy a vydali se na Vinohradskou ulici. Po pár minutách ze mě opadl ostych a s písní ‚My tři králové jdeme k vám‘ jsme šli vstříc kolemjdoucím,“ popsala. Bankovku do kasičky vhodil i muž, který pak s futrálem na housle zašel do budovy Českého rozhlasu, kde koledníci na dveřích zanechali symbolické požehnání K+M+B. Během pár minut byl dárce zpět s tím, že si koledníky musí ještě poslechnout, že takovéhle sbírky mají cenu. A do kasičky vhodil další bankovku.„Houslista Jaroslav za námi přišel pak ještě jednou, prý mají pauzu při nahrávání koncertu. Byl to ten den nejštědřejší dárce. Příští rok by mohl koledovat s námi. Třeba by nás mohl doprovodit hrou na housle? Uvidíme,“ připojila Dreslerová.
Vybírali i Cvrčci
Na Uherskohradišťsku se do sbírky zapojilo na 1 200 koledníků. Ve většině ze 46 obcí, které spadají pod působnost Charity Uherské Hradiště, nasměrovali koledování na sobotu 8. ledna. Ve Starém Městě ale koledovali už v pátek odpoledne. Nejdříve se skupinky tří králů sešly na mši svaté, kde jim P. Miroslav Suchomel udělil požehnání do jejich služby.
O víkendu se koledovalo také na Velehradě. Roli tří králů a vedoucích zastávali především členové farního společenství dětí a mládeže, kteří si říkají Cvrčci. Ještě než se v sobotním odpoledni vydali na obchůzku, požehnal jim velehradský farář P. Josef Čunek SJ. „Nenesete sice zlato, ale zlatá jsou vaše srdce a takovým kadidlem jsou vaše zářící oči. Tam, kam přijdete, přinášíte Pána Ježíše a lidé pak z radosti nad vaší návštěvou poznávají, že obdarovat potřebné je vlastně obdarováním Boha,“ sdělil jim velehradský farář.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou