16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kniha o eutanazii je zdarma

13. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/20 Mateřská dovolená - odpočinek, nebo zátěž?, 13.5.2008, Autor: Lenka Fojtíková

Příloha: Doma

Proč NE eutanazii aneb Být či nebýt. Takový je název knihy, k níž se mohou čtenáři dostat zcela zdarma. Autorkou knihy je Marta Munzarová a kolektiv. Jak už dává název tušit, spis pojednává o eutanazii.
Kniha mohla spatřit světlo světa díky Marii Svatošové, jejíž občanské sdružení dostalo koncem roku velký peněžní dar od bohatého sponzora. „Zvažovala jsem, komu částku darovat. Je mi jasné, že by peníze potřebovaly všechny hospice. Pokud bych ale peníze rozdělila, tak by nikomu nijak zásadně nepomohly. Naopak jsem cítila naléhavou potřebu informovat o eutanazii. Co by nám byly platné hospice, kterých už máme v republice jedenáct, kdyby byla uzákoněná eutanazie a lidé si místo přihlášky do hospice zažádali o eutanazii,“ zdůvodnila své rozhodnutí Marie Svatošová.
Podle jejího mínění není společnost na diskusi o eutanazii připravená. Lidé mají zmatek v terminologii. Mnohdy nejsou v obraze ani samotní lékaři. Eutanazii stále dělí na aktivní a pasivní. „Dříve se totiž učilo, že aktivní eutanazie je naplněná stříkačka, kdy se něco pacientovi píchne a člověk se tím zabije. Pasivní eutanazie byla odkloněná stříkačka. Prostě se nepodal lék, který by mohl život zachránit nebo prodloužit. Označení eutanazie by se mělo používat pouze v případech, kdy je záměrným úmyslem usmrcení člověka – lhostejno jakým způsobem. Důležitý je úmysl,“ připomněla zakladatelka hospicové sítě v ČR Marie Svatošová.
Nová kniha je určena především studentům. Autorkou hlavní části je profesorka Marta Munzarová, která donedávna učila na Lékařské fakultě v Brně lékařskou etiku. Kolektivu autorů bylo jasné, že nejlépe čtenáři vše pochopí na konkrétních případech. Teoretickou část proto doplňuje jedenáct příběhů ze života. Jsou o lidech, kteří uvažovali o eutanazii, ale nakonec svůj názor změnili.
„Původně jsem si myslela, že to bude jen brožurka, ale v konečné fázi se podařilo dát dohromady publikaci s osmdesáti stránkami,“ říká Marie Svatošová. Kniha vychází v nákladu dvanácti tisíc výtisků. Záměrem je, aby si ji přečetli a nastudovali mladí laici a pak uměli mezi svými známými a blízkými o eutanazii argumentovat. Poprvé byla kniha širší veřejnosti představena 3. května na Velehradě v rámci Studentského Velehradu. „Posluchárna byla natřískaná, mnozí seděli na zemi, dodatečně jsem se dozvěděla, že z druhé strany museli na dveře pověsit ceduli „Je tu plno, běžte jinam“. Po knížce Proč NE eutanazii se jen zaprášilo, dokonce se mi přihlásilo několik studentů jako dobrovolní lektoři. Potřebujeme sehnat mladé lidi, kteří budou o eutanazii šířit osvětu. Já ani autorka Marta Munzarová to samy nezvládneme,“ vysvětluje Marie Svatošová.
V druhé vlně chce lékařka prostřednictvím křesťanských médií vyhledat a zapálit lidi, kteří by byli ochotní se v šíření osvěty o eutanazii angažovat. Pořádali by besedy a přednášky, při nichž budou rozdávat knihu dalším lidem. Už dnes je o tuto publikaci mimořádný zájem.
Zájemci o knihu si mohou o informace napsat na adresu na info.eccehomo@seznam.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou