16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Klíčníci podpořili stavbu varhan v katedrále

14. 4. 2015

|
Tisk
|

Držitelé klíčů na společném setkání v katedrále. Snímek Aleš Masner

Vydání: 2015/16 Papež vyhlásil Svatý rok, 14.4.2015, Autor: red

Držitelé klíčů od Korunní komory, kde jsou uloženy korunovační klenoty, se sešli v pátek 10. dubna ve svatovítské katedrále. Společně vyjádřili podporu záměru kardinála Dominika Duky pořídit do katedrály nové varhany. Prezident republiky Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a také předseda vlády Bohuslav Sobotka tak vyzvali občany ČR, aby i oni podpořili stavbu nového nástroje.
„Musíme mít na paměti, že nové varhany budou dlouhá léta naší vizitkou. Takový nástroj nejen řekne, jak daleko dospěl technický vývoj varhanářství ve světě, ale bude vypovídat i o velkorysosti našeho národa v jeho vztahu ke katedrále a Stvořiteli,“ vysvětluje ředitel svatovítského kůru Josef Kšica.
Dosavadní Mölzerovy romantické varhany na Wohlmutově kruchtě nad chórovou kaplí jsou zvukově dostačující pouze pro starou část katedrály.
Více na www.svatovitskevarhany.com.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou