26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kdo hledá, najde

10. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/11 Tělo jako zboží, 10.3.2009

Milí čtenáři, v letošním roce si připomínáme významné výročí spojené s životem našeho krajana Klementa Maria Hofbauera. Před 100 lety, 20. května 1909, byl připočten do zástupu svatých.

Svatý Klement patří do skupiny českých světců, kteří se narodili na území naší země, avšak svůj život žili jinde. Pokud to platí o některých svatých české krve, pak stoprocentně o redemptoristech postavených na oltář. Svatý Klement Hofbauer, stejně jako Jan Nepomuk Neumann nebo Metoděj Dominik Trčka, vyšel z našeho středu, ovšem veliké věci vykonal jinde, často proto, že u nás k tomu nebyly podmínky. V čem tkví velikost sv. Klementa? Pro dnešní dny je to především aktuálnost jeho životního příkladu. Žil v době, kdy nebylo snadné stát se knězem. Tyto překážky nebyly pouze vnější, ale také vnitřní. Doba vyžadovala pracné hledání vlastní životní cesty a odvahu na této cestě setrvat. V Klementově případě šlo nejen o vnitřní proces, ale i o skutečné celoživotní cestování a hledání. Když Klement svou cestu nakonec našel, zasvětil celý zbytek života tomu, aby Krista a jeho evangelium předal novým, živým a podmanivým způsobem. V tom je nám tento světec inspirací především. V době krize víry, v době velkého hledání a hladu po věcech vyšších nám věřícím ukazuje, že musíme ze všech sil usilovat o to, aby naše hlásání bylo odpovědí na potřeby lidí a znamení doby. Klementovi se někdy přezdívá Mojžíš na hoře Nebo. To proto, že všechno, o co usiloval, co zakládal, musel opustit těsně před dokončením. Dojemná je situace v okamžiku jeho smrti. V momentě, kdy zavřel oči pro tento svět, přichází naplnění jeho celoživotního snažení, povolení založit klášter redemptoristů ve Vídni. A tam je i náš počátek, počátek redemptoristů v Rakousku, Česku, Polsku, na Slovensku, prakticky všude na světě mimo Itálii. Přeji vám, milí čtenáři, aby se svatý Klement stal inspirací pro váš život, tak jako se stal odpovědí na otázky lidí, kteří žili v jeho době.

P. Stanislav Přibyl CSsR, provinciál redemptoristů

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou