26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kde pomůže Tříkrálová sbírka

9. 1. 2018

|
Tisk
|

Tříkráloví koledníci vyšli do ulic. Výnos letošní sbírky poputuje k lidem, kteří si sami pomoci nedokážou – kvůli své nemoci, handicapu, stáří či sociální situaci.

Vydání: 2018/2 Výzva biskupů k volbám, 9.1.2018, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze



Osmnáctiletý Jirka si o prázdninách před půldruhým rokem následkem úrazu poškodil páteř. Po skoku do vody si rozdrtil šestý krční obratel a poškodil míchu. Ochrnul od pasu dolů a špatně pohybuje rukama. Oblastní charita v Ústí nad Labem by chtěla část výtěžku z letošního tříkrálového koledování použít na nákup kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, které by mu usnadnily život.
Farnost v Děčíně-Podmoklech by zase ráda pomohla desetiletému Jeníkovi. Chlapec se narodil s dětskou mozkovou obrnou a chodí jen s pomocí chodítka či s dopomocí jiné osoby. Každý rok, pokud rodina sežene potřebné finance, absolvuje lázeňskou terapii na speciálním robotickém přístroji, která mu výrazně pomáhá zlepšit držení těla. Pojišťovna zatím tuto léčbu nehradí, proto by mu na ni chtěla farnost přispět z výnosu Tříkrálové sbírky.
Českolipská charita letos mj. koleduje na provoz sociálního automobilu, který sváží zdravotně handicapované děti do školy a zpátky. Na mnoha místech v diecézi budou z výtěžku sbírky zajištěny volnočasové programy pro děti, výlety, pomůcky a vybavení pro práci s dětmi a mládeží anebo pomoc zvláště pro matky samoživitelky, rodiny s více dětmi ve finanční tísni a pro osamoceně žijící osoby, které jsou ve finančně a sociálně tíživé situaci. Někde plánují podpořit i účast dětí na příměstských a letních táborech nebo poskytnout příspěvek na školní obědy u sociálně slabých žáků.
„Přestože výtěžek Tříkrálové sbírky není hlavním cílem akce, v loňském roce se v diecézi vykoledovalo 2 349 405 korun. Díky tomu jsme mohli podpořit třeba děti z denního stacionáře Srdíčko v Litoměřicích, děti z azylového domu v Jiřetíně pod Jedlovou a řadu dalších. Věříme, že letos budeme moci pomáhat stejně,“ uvedla koordinátorka sbírky v litoměřické diecézi Veronika Vedejová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou