16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katolický týdeník čekal poutníky v Huštěnovicích

15. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008, Autor: Jiří Macháně

Je ráno, čtvrtek 3. července. Z Hostýna vyráží skupina 150 poutníků, kteří zahajují provoz na poutní stezce z této hory až k velehradskému dvojvěží cyrilometodějské svatyně. Před sebou mají šedesát kilometrů a dva dny cesty.

Prvních třicet kilometrů končí ve Zlíně mší svatou, na kterou sem ze svého plenárního zasedání na Velehradě přijíždějí čeští a moravští biskupové spolu s někdejším apoštolským nunciem v Česku Giovannim Coppou. „Jsem rád, že jsme došli ve zdraví,“ říká předseda Matice svatohostýnské Aleš Dufek a dodává: „Obdivuju ty nejstarší, kterým je přes sedmdesát let, i toho nejmladšího účastníka, kterému je osm.“

PŘISPĚL I FOTBALISTA
Už po mši svaté se mezi věřícími objevuje mladý muž, který starší generaci zanechává chladnou, zato do kluků jako když střelí. Fotbalového reprezentanta Zdeňka Grygeru po bohoslužbě obklopuje houf fanoušků. Na místní faře se totiž koná setkání všech donátorů, kteří podpořili vybudování poutní stezky. „Zdeňa přispěl rád, protože je z Holešova, a tak má k Hostýnu blízko. Jezdí tam a finančně podpořil i opravy poutních domů,“ vysvětluje maminka fotbalisty Alena Grygerová. „Je to taková tradice. Jezdíme tam na sv. Štěpána. Každý někde hledá vnitřní sílu a já si pro ni jezdím na Hostýn,“ potvrzuje slova své maminky Zdeněk Grygera.
Potěšením nad účastí reprezentanta na projektu se netají ani arcibiskup Jan Graubner: „Je dobře, když mladí lidé vidí známou osobnost, která se angažuje v církvi. Může je to povzbudit, vidí-li, jak se autority z různých oborů staví k náboženským hodnotám a k církvi.“
Druhý den počasí část poutníků od pokračování v cestě odradilo. Jiní se však přidávali během trasy.
Katolický týdeník čeká na poutníky v rodišti této kandidátky blahořečení – v Huštěnovicích. Místní kněz P. Zdeněk Zlámal spolu s farní hospodyní i farníky se chystají důkladně. Stoly v průjezdu se prohýbají pod koláči, které napekla paní hospodyně. Poutníky vítá také šéfredaktor KT, který dovezl sud limonády a „stylově“ soudek piva Poutník. Mezi prvními přicházejí od Baťova kanálu do rodiště své sestry i dvě boromejky, které doprovázejí jednu z vozíčkářek. „Bála jsem se, že to neujdeme,“ prozrazuje sestra Alena, a přesto pobíhá mezi poutníky.
„Mají to tu bezvadně připravené,“ pochvaluje organizaci setkání šéfredaktor KT Antonín Randa, který nestačí čepovat limonádu a pivo. „Jako výčepní bych asi propadl. Přišli všichni najednou. Připadám si tu jako v redakci při uzávěrce,“ usmívá se Antonín Randa. Jak dodal, KT jako partner poutní stezky rád přispěje i ke zdárnému průběhu dalších ročníků této pěší pouti. Podle předsedy Matice velehradské P. Jana Peňáze by se měla pouť uskutečňovat každý rok.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou