26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Karnevalový rej na ledové ploše

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008, Autor: Michaela Straková

Příloha: Doma

Na dvě stovky princezen, kašpárků, vodníků, zvířátek a mnoho jiných pohádkových bytostí zaplnily minulý týden zlínskou ledovou plochu. Konal se tu již čtvrtý Rodinný karneval na ledě, pořádaný Centrem pro rodinu Zlín. Tatínkové i maminky se svými dětmi přišli využít této nabídky, aby mohli všichni společně strávit netradiční odpoledne – ten, kdo neměl brusle či na nich ještě neuměl jezdit, klouzal se jen tak v botech. „Je to perfektní akce, moc se nám tu líbí – teda až na tu zimu,“ mne si ruce a zahřívá si je dechem Lenka Pavelcová, jedna z maminek. Její děti jsou dnes v převlečení princezny a policisty. Koho nebavilo jen tak jezdit dokola, mohl si na bruslích vyzkoušet slalom nebo hod kruhem na cíl.
Rodinný karneval se ve Zlíně stal již tradicí. Na podzim se koná pravidelně karneval na ledě, na jaře pak klasický karneval. „Činnost našeho centra má dvojí smysl – jeden je osvěta vůči rodinám a předávání informací, druhý je podněcování společných aktivit pro trávení času s rodinami,“ vysvětluje vedoucí zlínského Centra pro rodinu Pavel Osoha.
Nápad uspořádat karneval vznikl před čtyřmi lety. Zezačátku byla účast nízká, ale každým rokem se dostává více do podvědomí lidí. Kromě klasického reje masek bylo celé odpoledne prokládáno zajímavými vystoupeními a soutěžemi. Na úvod přítomným předvedly spanilou jízdu mladé krasobruslařky, následovala velká rodinná soutěž, při které to vypadalo jako ve známé pohádce o řepě – máma chytila tátu, syn tátu, dcera bratra a všichni společně vyrazili na bruslích na cestu přes celou ledovou plochu.
Zajímavým bodem programu, který děti sledovaly s otevřenou pusou, byla ohňová show, nechybělo ani vyhodnocení masek. „Snažili jsme se hodnotit spíše to, kdo si dal s maskou nejvíc práce,“ vysvětluje organizátor Josef Červenka. Za odměnu děti dostaly např. vstupenky do kina, puzzle, fotoalba a sladkosti. Velmi zajímavá byla také ukázka sledge hokeje – hokeje pro handicapované. Oproti klasickému hokeji se nejezdí na bruslích, ale hráči sedí na pojízdných vozících a odrážejí se rukama.
Záštitu nad akcí převzal zlínský náměstek Miroslav Kašný: „Snažíme se podporovat aktivity, které jsou zaměřené na rodinu. Když vidím na hřištích bloumající děti bez cíle, tak je určitě dobře, že tyto aktivity jsou, a myslím si, že jich stále není dost.“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou