12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Karmelitáni s podporou SIRIRI otevřeli školu v Africe

12. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/42 Toleranční patent, 12.10.2011

Jediná škola na celou Moravu? Pro občana z Česka nejspíš nesmyslná představa, pro lidi z Ouham-Pendé skutečnost. Právě jako Morava je totiž velký tento okres Středoafrické republiky (SAR), kde ve městě Bozoum 26. září otevřela novou školu česká obecně prospěšná společnost SIRIRI.

Společnost v SAR působí od roku 2006 a soustřeďuje se zvláště na podporu vzdělávání a zdravotní péče. Země se řadí k nejchudším státům světa a problémem je zde právě i školství. „Stát není schopen zaplatit učitele, a tak jen asi čtvrtina dětí v příslušném věku chodí do školy,“ přibližuje ředitel SIRIRI Jan Böhm. Jedinou školu druhého stupně, tzv. collège, provozovali v okrese italští karmelitáni v provizorních prostorách své misie, kvůli nedostatku financí ale museli předloni s výukou skončit. „Rozhodli jsme se tedy, že školu znovu otevřeme, a na prvních pět let jsme se zavázali garantovat prostředky na její provoz,“ říká Jan Böhm.

Ve stínu stromů

Ve spolupráci s misionáři se společnost SIRIRI pustila také do výstavby nové školní budovy. Autorem stavby je jeden ze členů společnosti, který projekt „na dálku“ navrhl a následně na stavbu dohlížel přímo na místě. „Původní návrh byl totiž jen přibližný, protože vzhledem k chybějícím přístrojům nebylo možné pozemek zaměřit,“ vysvětluje Jan Böhm. „Stavba se také musela přizpůsobit okolním stromům, protože právě ty domu poskytují tolik potřebný stín.“ Dvě nízké budovy školy spojené zastřešeným koridorem nemají zasklená okna, zato jsou řešeny tak, aby co nejlépe využívaly denní světlo, což je nezbytné vzhledem k velmi omezeným zdrojům elektřiny. A vnější zdi školy pak zdobí malby uznávaného středoafrického výtarníka Didiera Kassaiho. Do nové collège nyní může docházet na 250 dětí. Mimo dějepis, biologii, matematiku či zeměpis se tu učí i angličtinu a francouzštinu (ta je vedle domorodého jazyka sango úředním jazykem SAR), ale také zvláštní předmět s názvem Základy odpovědného života, který žáky seznámí například se zásadami plánování nebo hospodaření s penězi. Školu budou nadále řídit karmelitánští misionáři, otevřená bude ale stejně tak křesťanským dětem jako muslimům či vyznavačům původních animistických náboženství. Náklady na roční vzdělávání jednoho žáka představují pouhých 700 korun, což zajistí platy učitelů, pomůcky i jednoduchou školní uniformu. Financování přitom závisí výhradně na dobré vůli českých dárců, kteří na školu v Bozoum přispívají buď přímo, nebo díky tzv. Klubu přátel SIRIRI. „Našimi významnými podporovateli jsou také čtenáři Katolického týdeníku, od kterých nám vedle finančních příspěvků přicházejí i krásné dopisy,“ usmívá se Jan Böhm. Štědrost dárců pak dělá radost nejen bozoumským dětem, ale i jejich často negramotným rodičům: „To, že tu děti mohou dnes studovat druhý stupeň základní školy, je pro zemi velký posun a místní si to hrdě uvědomují,“ uzavírá Jan Böhm.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou