26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Vlk se rozloučil s Josefem Sukem

20. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/30 Ďábel v pohádkách, 20.7.2011, Autor: Štěpán Havlíček

Lidé v lavicích povstávají a průvod kněží a ministrantů přichází k oltáři. Kráčí kolem rakve, kterou zdobí desítky věnců a kytic. Jejich dárci jsou jednotlivci, firmy i státní instituce. Ve shromáždění vidíme i představitele české kultury a politiky v čele s prezidentem Václavem Klausem.

Zádušní mši za světově proslulého houslového virtuóza Josefa Suka na pražském Vyšehradě slouží kardinál Miloslav Vlk. K zemřelému měl blízký vztah – pravidelně se účastnil Sukových koncertů a patří k obdivovatelům hudby Antonína Dvořáka, jehož byl Josef Suk pravnukem, ale také vynikajícím interpretem. Kardinál také jeho slavné předky – Josefa Suka staršího a Antonína Dvořáka – ve své promluvě připomíná. „Zdá se mi, že se v něm obě generace jakoby setkávají, a to nejenom umělecky, ale také duchovně, protože tito jeho předchůdci byli hluboce duchovní lidé. Tohle všechno určitě ovlivnilo jeho duši. Byl takový šlechtický typ, s opravdu laskavým vztahem k druhým lidem. Když jsem býval na jeho koncertech, viděl jsem, že tyto hodnoty z něho přímo září,“ říká kardinál a připomíná vánoční koncerty, na které ho hudebník zval do zámku ve středočeském Štiříně. „Když jsem tak mistra při těchto koncertech pozoroval, byl jsem hluboce přesvědčen, že hraje k narozeninám malému Ježíšovi.“ Po skončení bohoslužby byla rakev s ostatky zesnulého přenesena na vyšehradský hřbitov. Splnilo se tak Sukovo přání, aby jeho tělo spočinulo vedle hrobu Josefa Slavíka, jednoho z předních houslistů 19. století. Hrob Josefa Suka zdobí reliéf představující ve stylizované podobě housle a z nich vystupující kříž. „To, co nad rakví a nad celým rozloučením zářilo, byla naděje. Naděje, že vstaneme z mrtvých. Všichni mocní i bezmocní musejí bez rozdílu odejít, ale to, co nás zachraňuje, je naděje ve zmrtvýchvstalého Pána, který nám otevřel cestu za hranici smrti – cestu k věčnému životu,“ uzavírá kardinál Vlk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou