16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Vlk proti neonacismu

13. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/46 Česká kina po 100 letech, 13.11.2007, Autor: Štěpán Havlíček

Je sobotní odpoledne 10. listopadu. Výročí tzv. křišťálové noci, tragédie, kterou v roce 1938 rozpoutali nacisté vyhlazování Židů. U Staronové synagogy v Praze se shromažďují lidé, aby si připomněli oběti této noci.

Cesta k synagoze není v tento den jednoduchá. Svůj pochod avizovali pravicoví radikálové, proti nimž se chystají postavit příznivci krajní levice. Poblíž Staronové synagogy stojí šik policejních těžkooděnců a vodní dělo. „Neonacisté jsou slaboši, kteří chtějí hanobit mrtvé a snaží se demonstrovat v bývalém židovském městě. Do skutečné konfrontace s lidmi z Izraele by se nikdy nepustili. Exhibují na těch, kteří se už nemohou bránit,“ poznamenala na jejich adresu Sylvie Wittmannová, předsedkyně Židovské náboženské obce. Rozdávají se texty šabatové modlitby za mučedníky, mnozí lidé si na kabáty přilepují Davidovu hvězdu. „Chtěli jsme také vyjádřit protest proti neonacistickým skupinám. Přidaly se k nám desítky lidí i institucí,“ vysvětluje předseda pražské židovské obce František Banay a dodává: „To není vyjádření podpory jenom nám, ale také demokracii, a zároveň odmítnutí neonacismu a násilí.“ Modlitbu za oběti holokaustu vede vrchní pražský rabín Karol Sidon. Zatímco zpívá prosby, doléhají k synagoze výkřiky extremistů. Policie má však celou čtvrť v okolí modlitebny pod kontrolou a do uzavřených ulic se žádný z neonacistů ani anarchistů nedostane.
Na setkání před synagogou vystupuje také kardinál Miloslav Vlk. V krátké promluvě připomíná, že katolická církev cítí s židovskými bratry a sestrami a vyslovuje lítost nad účastí křesťanských národů na zločinech holokaustu. „Svou účastí na vašem dnešním shromáždění vyjadřuji solidaritu ve vážném nebezpečí, kdy někteří lidé chtějí popírat či bagatelizovat hrůznost holokaustu, nebo se dokonce bezostyšně hlásí k myšlenkám, které ho způsobily. Ujišťuji vás, že tyto rasistické, neonacistické a antisemitské postoje jsou vzdáleny myšlenkám katolické církve, která je zásadně odsuzuje.“ Na akci u synagogy pak navazoval program na Staroměstském náměstí. Obou setkání se zúčastnili bývalí vězni koncentračních táborů, osobnosti české kultury a ústavní činitelé.


MODLITBY NA FAKULTĚ
K uctění památky obětí „křišťálové noci“ a následného holokaustu byla minulou sobotu v Praze obětována vzpomínková bohoslužba, která se uskutečnila na Katolické teologické fakultě. S myšlenkou slavení této liturgie přišel odborný asistent Karel Sládek: „Naši studenti reflektovali napětí ve společnosti s různými extremistickými organizacemi, které chtěly v tento den na sebe poukázat. Domníval jsem se, že je dobré si toto výročí připomenout
i duchovně.“ Bohoslužbu celebroval P. Pavel Petrašovský. Připomněl, že i papež se při své nedávné návštěvě Osvětimi ptal: „Pane, proč jsi tehdy mlčel?“ Podle P. Petrašovského se k odpovědi nelze jednoduše dopracovat: „Zůstává pro nás tajemstvím – přesto si však můžeme být jisti Boží solidaritou s trpícími.“ (mib)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou