26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Vlk: 'Letos skončím.'

26. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/22 Kardinál Josef Beran, 26.5.2009, Autor: Jiří Macháně

17. května oslavil své 77. narozeniny kardinál Miloslav Vlk. Před dvěma lety podal, jak mu ukládá církevní právo, do rukou papeže demisi. Benedikt XVI. však po něm chtěl ještě další dva roky práce. Ty nyní uplynuly. Čeká pražského arcibiskupa ještě další prodloužení jeho služby, nebo zasloužený odpočinek po mnoha letech práce pro českou církev? Zeptali jsme se přímo jeho.

Pane kardinále, před časem jste se nechal slyšet, že máte informace o tom, že letos na svatovojtěšském arcibiskupském stolci končíte. Co je na tom pravdy?

Letos o Velikonocích, na Zelený čtvrtek, při setkání s kněžími jsem řekl: „Tohle jsou moje poslední Velikonoce s vámi.“ Při jednom setkání s novináři jsem to potvrdil s tím, že už to nejsou dohady. Mám spolehlivé zprávy, že se naplní, co bylo řečeno před dvěma roky po mé demisi, kterou musí každý biskup v 75 letech podat. Tedy že mě čekají ještě dva roky biskupské služby a letos skončím. Novináři to někdy chápali jako dva roky do mých květnových sedmasedmdesátých narozenin, ale takhle to myšleno nebylo. Když jsem byl v únoru ve Vatikánu, mluvil jsem s kardinálem Batistou Re, který je šéfem Kongregace pro biskupy, a získal jsem tak oficiální, i když ne veřejnou zprávu, že v tomto roce to skutečně nastane.

Máte tušení, kdy přesně? V době přípravy na návštěvu Benedikta XVI. by to asi šikovné nebylo…

Ano, teď má ČBK a my biskupové mnoho starostí s přípravou návštěvy. Z logiky věci se nedá předpokládat, že by to bylo ještě před návštěvou papeže. Mé informace naznačují, že to proběhne v některém měsícíci po ní.

V kuloárech se hovoří o tom, že jste poslal do Vatikánu návrh na světícího biskupa–koadjutora, čili biskupa s právem nástupnictví. Myslíte si, že bude Vatikán reagovat tak, že jmenuje koadjutora, nebo se rozeběhne standardní kanonický proces?

Dříve, než jsem podával demisi, jsem skutečně požádal o koadjutora, tedy ještě o jednoho pomocného biskupa, který by pak nastoupil po mně. Tehdy mi bylo odpovězeno, že tyto věci budou řešeny zároveň s mou demisí. Bylo mi naznačeno, že Vatikán nebude mou demisi a žádost o biskupa-koadjutora spojovat. Tedy že mi tohoto světícího biskupa nehodlá dát a že otázka nástupnictví se bude řešit až na základě demise.

Jinými slovy – poběží standardní kanonický proces.

Ano. Pro výběr biskupů jsou jasně stanovené normy. Ten proces nezačíná, až když někde něco hoří a je třeba někoho sehnat, ten proces je trvalý. Jednotlivé církevní provincie mají povinnost nejméně jednou za dva roky navrhnout listinu kandidátů. Těch je tam třeba patnáct. Seznam se předá nunciovi a ten ho pošle na příslušnou vatikánskou kongregaci. Když se pak řeší obsazení nějakého stolce, sáhne se k tomuto seznamu. Avšak nikoliv jen k němu… Jmenování pomocného biskupa je trochu jiná procedura. Je to více záležitost diecézního biskupa, který je iniciátorem a sám dává návrh jmen.

Je už standardní kanonický proces v aktivní fázi výběru?

Tyhle věci jsou pod tajemstvím. Všichni účastníci procesu jsou vázáni mlčením a nesmí o tom pod přísným trestem mluvit. Čím méně informací se pustí ven, tím klidněji pak proces probíhá. Domnívám se ale, že příprava obsazení pražského arcibiskupství se nemůže nechat na poslední chvíli až po papežské návštěvě. Může probíhat už v této době.

Pokud opravdu skončíte, existuje nějaký protokol, jak rychle se stolec znovu obsadí?

Je zvykem jmenovat nového biskupa až na uprázdněný stolec. První krok je ten, že biskup, který má být nahrazen, je jmenován administrátorem čili správcem. Stolec je tímto jmenováním uprázdněn. Mé jmenování administrátorem bude veřejným znamením, že v nejbližší době bude jmenován můj nástupce.

Když slyšíte spekulace o jménech, co si tak říkáte?

Že lidé zasvěcení i nezasvěcení „fantazírují“. Je to jejich právo a nikdo jim to nemůže zakázat.

Co říkáte na to, že by měl na vaše místo usednout olomoucký arcibiskup?

Existuje tato možnost, ale i mnoho dalších. Navíc arcibiskupství pražské může být obsazeno také někým, kdo ještě není biskupem.

A jak to tipujete?

Opravdu nevím. A tipování se raději zdržím. Namísto toho jsme připravili do Akt kurie pražského arcibiskupství zveřejnění několika modliteb za dobré jmenování mého nástupce spolu s článkem, který vysvětluje souvislosti jmenování mého nástupce, a s mým osobním dopisem věřícím.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou