26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Beran se vrátil do rodné Plzně

26. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/22 Druh - družka, 26.5.2011

Hned dvě výstavy o kardinálu Josefu Beranovi probíhají souběžně na dvou místech, která symbolicky ohraničují jeho životní pouť. Ta první byla zahájena v jeho rodné Plzni a druhá v Římě, kde prožil jako exulant poslední léta svého pohnutého života.

„Přijel jsem, abych vzdal hold a dík svému předchůdci,“ prohlásil 11. května při zahájení plzeňské výstavy pražský arcibiskup Dominik Duka a dodal, že je dobře, že se kardinál Beran vrací duchovně nejen do své vlasti, ale i do rodného města. „Komunisté se ho tolik báli, že mu nedovolili návrat ani po smrti,“ připomněl český primas. Kromě něj se plzeňské vernisáže účastnil biskup František Radkovský, primátor města Martin Baxa či velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošalík. Plzeňská výstava má stejný název jako ta římská Milovat dobro a odporovat zlu, obě mapují životní osudy a odkaz kardinála Berana, ale plzeňská expozice je rozšířena o 11 panelů. „Větší prostor zde tak dostávají dobové dokumenty a fotografie, které při jeho sledování v internaci pořídila Státní bezpečnost, a několik výstavních panelů se zase zaměřilo na Beranovu vazbu k rodnému městu,“ říká kurátorka výstavy Stanislava Vodičková. Výstavní panely jsou v Plzni umístěny venku ve Smetanových sadech před Studijní vědeckou knihovnou a budou zde k vidění do poloviny června. „Zatím jsme o tom pánovi věděly jen to, že má v Plzni ulici. Teď už víme mnohem víc,“ řekla jedna ze skupiny studentek, které šly náhodou kolem a vernisáž je vtáhla mezi návštěvníky výstavy.

Zachovat svobodu a důstojnost

„Dějiny učí, že demokracie bez hodnot se snadno promění ve zjevnou nebo kamuflovanou totalitu. Na tato slova papeže Jana Pavla II. vzpomínám právě zde. Před pamětní deskou pražského arcibiskupa a kardinála Josefa Berana, jedné z největších duchovních postav českého národa 20. století,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Miroslava Němcová u příležitosti zahájení římské verze Beranovy výstavy. Společně s Papežskou radou pro kulturu také převzala nad výstavou záštitu. Vernisáž proběhla 16. května na Papežské univerzitě sv. Kříže v Římě, kde bude expozice k vidění do 16. června. „Beran nebyl bojovníkem, jehož cílem bylo destruovat režim. Jeho cílem bylo zachovat svobodu, zachovat si důstojnost a zachovat svobodu a důstojnost pro své věřící. A v tom je jeho velikost,“ řekl k výstavě český velvyslanec při Svatém stolci Pavel Vošalík. Právě naše velvyslanectví je pořadatelem římské expozice, a tak na slavnostním zahájení nechyběli zástupci diplomatického sboru, římské kurie, ale i kardinál Miloslav Vlk či biskup František Radkovský. Se svým příspěvkem zde vystoupil také děkan kardinálského kolegia kardinál Angelo Sodano, který poznal Berana osobně v posledních letech jeho římského exilu. Podtrhl, že Beran velmi miloval svou vlast, a v následném rozhovoru s českými státními a církevními představiteli pak několikrát zmínil, že velmi podporuje urychlení jeho beatifikačního procesu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou