26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Beran blíže beatifikaci

22. 5. 2018

|
Tisk
|

Symbolicky v den úmrtí kardinála Josefa Berana – ve čtvrtek 17. května – pražská arcidiecéze uzavřela proces jeho blahořečení. Shromážděné dokumenty teď posoudí v Římě.

Vydání: 2018/21 Nový biskup: Mám v srdci pokoj, 22.5.2018, Autor: Jiří Prinz


 
„Dnešní datum nebylo zvoleno náhodně. Nejenže se tohoto dne narodil kardinál Miloslav Vlk, ale právě před devětačtyřiceti lety také zemřel kardinál Josef Beran,“ vysvětluje generální vikář a nový pomocný biskup pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer. Uzavírá se tak dvacetileté období, během něhož komise expertů prověřovala každou stránku Beranova života, aby umožnila vatikánské Kongregaci pro blahořečení a svatořečení posoudit kardinálovu svatost.
Slavnostního předání dokumentů do Říma se zúčastnili kardinál Dominik Duka, biskupové Václav Malý a Zdenek Wasserbauer, vicepostulátor procesu Evermod Gejza Šidlovský OPraem., kněz a teolog Jan Matějka, který byl u procesu od počátku, a současní členové přípravné beatifikační komise Stanislava Vodičková, autorka knihy o kardinálu Beranovi, nebo Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR.
Pomohly i vatikánské archivy
„Je to složitá záležitost, která zahrnuje i výslech lidí, kteří s kandidátem blahořečení přišli do osobního kontaktu. Tím celý proces v roce 1998 začal,“ objasňuje Jaroslav Šebek, který měl za úkol prostudovat historické dokumenty, jež se k Beranovi vztahují. „Řada jich byla zpřístupněna až po roce 2000, měl jsem kvůli tomu možnost navštívit i vatikánské archivy,“ říká historik. A jaký obrázek si o 33. pražském arcibiskupovi učinil? „Čím podrobněji jsem všechny ty materiály procházel, tím více jsem se utvrzoval v přesvědčení, že Beranova beatifikace je zcela oprávněná,“ míní.
Blahořečen už do dvou let?
Rychlost procesu nyní závisí na rozhodnutí Svatého otce. „Pokud papež uzná Josefa Berana za nekrvavého mučedníka, mohla by jeho beatifikace být opravdu rychlá, třeba už do dvou let,“ soudí Jaroslav Šebek. V takovém případě by totiž nebylo zapotřebí zázraku.
Kardinál Josef Beran byl v letech 1946–1969 arcibiskupem pražským a primasem českým. Byl pronásledován nacisty i komunisty a od roku 1965 žil v římském exilu, kde také v roce 1969 zemřel. „Kardinál Beran věděl, do čeho jde. Každá generace musí prožít, že svoboda není procházka růžovou zahradou, ale vyžaduje velikou odpovědnost, kterou on v plné míře prokázal,“ oceňuje svého předchůdce kardinál Duka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou