26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kam na dovolenou? Do hor se svými farníky!

17. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/25 Desatero šťastně strávených prázdnin, 17.6.2008, Autor: Lenka Fojtíková

Cestovní kanceláře se ve snaze získat co nejvíce klientů předbíhají ve svých nabídkách. Bojanovický farář P. Petr Karas nikoho předhánět nemusí – není „cestovka“, i když nabízí svým farníkům hned několik možností, jak prožít část prázdnin...

Ve vaší farnosti prý v létě pořádáte spoustu zajímavých akcí...

Míváme prázdninový týden především pro žáky, kteří skončili povinnou školní docházku. Trávíme jej spolu na Slovensku v Roháčích. Zčásti je to takové duchovní cvičení. Míváme tam každý den mši svatou a přednášku. Připravené je i putování po horách či hry.

Proč mají deváťáci přednost?
Učím je náboženství, takže toto je takové završení našich setkání. Mohou jet i starší, ale deváťáci mají přednost, protože je tam omezený počet míst. Jet může jen patnáct až osmnáct lidí. Musíme brát ohled na program, místo či praktické věci, jako je příprava jídla.

Vaříte si sami?
Jasně! Žijeme tam v takové chajdě bez elektřiny, plynu, vody. Je to vlastně jen střecha nad hlavou. V horách je voda průzračně čistá – je to jen kousek od pramene, takže je možné ji tam pít z potoka. Nejbližší vesnice je vzdálená asi pět kilometrů. Všechny potraviny si neseme s sebou. Nechodíme nakupovat.

Jaký máte režim dne?
Režim je drsný. Vstáváme obyčejně v sedm hodin. Míváme ranní modlitbu, snídani a pak je to různé. Když se chystáme na celodenní túru, máme mši a nějaké téma cestou. Pokud je volnější den s půldenní túrou, tak máme nějaké téma na hodinu až hodinu a půl. Potom se třeba na nějaký čas děcka rozejdou ke ztišení. Potom hrajeme na louce třeba baseball, navaří se oběd, pak se jde na kratší vycházku a je mše svatá u chaty nebo v kapli. Po večeři si čteme na pokračovaní nějaký příběh.

Místo televize?
Dalo by se to tak říct. Na televizi si tam ale asi nikdo ani nevzpomene.

Mše svaté ale neslavíte jen u chaty...
Někdy je máme i na vrcholcích hor. Je to příležitost uvědomit si, že i příroda je Božím chrámem a že Bůh je tam s námi, je tvůrcem všeho a promlouvá skrze přírodu. A tak se spojí „pohled“ bohoslužby a „pohled“ na přírodu kolem. V té chvíli je většina vnímavých vůči oběma způsobům Boží přítomnosti.

Co myslíte, že je pro mladé lidi lepší – prožít prázdniny spíš o samotě nebo s rodiči?
Záleží samozřejmě na věku. Myslím si, že je trošku škoda, že děti odmítají jezdit s rodiči na společné dovolené příliš brzy. Mám totiž dojem, že není špatné, když dospívající stráví část volna s rodiči. Na druhou stranu chápu, že má mladý člověk i vlastní program se svými vrstevníky. Je dobře, když mohou mladí podnikat věci, kde jsou aktivní, pobývají v přírodě, mají nějakou práci i námahu. Pokud možno by tam měli pobývat bez počítačů a třeba i mobilů a dalších technických vymožeností.

Zájem o farní prázdniny na chatě prý měli i dospělí...
Asi před dvěma lety jsme začali pořádat na stejném místě podobný pobyt i pro ně. Pro dospěláky je v programu připraveno více duchovního. Dělali jsme také vyloženě duchovní cvičení pro mládež v Beskydech. S ministranty jezdíme na kratší tábor a s dospělými farníky na charismatickou konferenci. Letos uvažuji, že bychom s mládeží zajeli třeba na deset dnů na Ukrajinu. Jeli bychom tam nejen za poznáním přírody a země, ale třeba také vypomoci na takovou brigádu. V zimě jsme byli s padesáti farníky lyžovat v Dolomitech. Byly to hlavně rodiny s dětmi.

Je mezi farníky zájem?
Pokud by nebyl, tak bych to nepořádal. Pořadník zatím nedělám.

Do Roháčů s vámi jezdí mezi dospělými i manželské páry. Nebylo by lepší, kdyby každý jel sám, aby si od sebe odpočinuli?
U každého to může být jinak. Možná nemusí být na škodu, když prožije každý pár dní odděleně. Obecně si ale myslím, že společný prožitek jak duchovní, tak i ten z přírody a námahy či pocit nebezpečí na hřebeni, je může dát dohromady.

Znám kněze, kteří na pár týdnů odjedou pryč od svých farníků, aby si odpočinuli od všech povinností. Vy vydáváte obrovskou energii pro druhé. Proč?
Protože si myslím, že je to k užitku. Když vidím, že z toho mají radost a je to smysluplně využitý čas, tak mě to potěší také.

Kdy potom odpočíváte vy sám?
Párkrát do roka si uděláme s kamarády nebo švagrem či bratry dvoudenní výlet do přírody. Třeba také do Roháčů. A čas od času, tak jednou za dva roky, si udělám týden vlastní dovolenou.

A jakou máte představu o ideální dovolené? Máte nějaký sen, který byste si chtěl splnit?
To, co podnikám, je pro mne vlastně ideální. Už nesním o vzdáleném zahraničí. I když se tam také rád podívám. Na jaře jezdíváme s mládeží na týden do komunity Jeunesse-Lumiere. Francie se mi líbí a dovedl bych si představit, že bych si tam zajel na jeden až dva týdny. Ale jinak když jsem sám nebo s kamarády na pár dní v horách v Česku či ve slovinských Alpách, tak mi to stačí. Vždycky jsem si myslel, že čím exotičtější místo, tím lepší dovolená. Teď to vidím jinak. Dříve mne lákaly vysoké hory. Jezdili jsme na čtyřtisícovky. To je také dobré, ale přece jenom je tam velká námaha a napětí, takže jsem se nevracel příliš odpočatý. Zatímco z těchto věcí, které v posledních letech podnikám s farníky, se vracím spokojený.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou